Placki, zwłaszcza te ziemniaczane, to jedno z popularniejszych dań w Polsce. Dla urozmaicenia warto je jednak czasem odczarować i przyrządzić w mniej tradycyjny sposób.
Trenerka personalna Marta Gorąca udowadnia, że placek nie jedno ma imię i przedstawia 3 alternatywy na te przepyszne potrawy. Ich smak to nie jedyna zaleta – są zdrowe i można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się więc, jako propozycja śniadaniowa oraz posiłek w lunch box’ie.
– Odpowiedni, dostosowany do indywidualnych potrzeb i regularny wysiłek fizyczny, to połowa sukcesu, jeśli chodzi o zdrowy styl życia. Równie ważne, jest także to, w jaki sposób się odżywiamy. Tylko połączenie tych dwóch elementów pozwala w pełni cieszyć się efektami swoich wysiłków. Nawyki żywieniowe zmienia się na zawsze. By ta zmiana była efektywna i nie wywracała naszego świata do góry nogami, warto zaczynać od małych kroków. np. zastąpienia swoich ulubionych potraw ich zdrowszymi wersjami. Takie podejście pozwoli nam szybciej i lepiej zaadoptować się do nowych zasad – tłumaczy Marta Gorąca, trenerka personalna
PLACKI TWAROGOWE
Czas przygotowania: ok. 25 min
Składniki:
- opakowanie twarogu (250 g)
- 1 banan
- 40-50 g mąki ryżowej
- 5 g oleju do smażenia
Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać twaróg i mąkę. Dokładnie wymieszać. Uformować około 15 malutkich placki. Jeżeli masa będzie się kleić, możemy zwilżyć dłonie wodą. Bardzo ważne jest, aby placki były małe – masa jest bardzo delikatna i może przywierać do patelni. Smażymy na małej ilości oleju na małym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.
PLACKI Z CUKINII
Czas przygotowania: ok. 50 min
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia marchewka
- 2 małe lub 1 duże jajko
- 50 g sera koziego/mozzarelli
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce (z cukinii dobrze odcisnąć sok). Cebulę ser pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę przekładamy wyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. Podajemy z jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku. Jeżeli placki przywierają do papieru, odczekajmy chwilę aż ostygną i przełóżmy je ostrożnie na talerz za pomocą łopatki.
PLACKI Z BATATA
Czas przygotowania: ok. 35 min.
Składniki:
- 150 g batata
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki jaglanej/ryżowej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru kokosowego
Batata i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj resztę składników i całość wymieszaj, ugniatając ręką. Placki piecz ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.
Marta Gorąca – trenerka personalna z 12-letnim doświadczeniem. Szkoleniowiec, ambasadorka Good Moov. Do życia oraz swoich treningów podchodzi holistycznie. Ze swoimi podopiecznymi działa według ustalonych, indywidualnych planów. Jest właścicielką Atelier Marta Gorąca. Prowadzi treningi online.
ZOBACZ TAKŻE: