Figi to owoce drzewa nazywanego figowcem pospolitym, drzewem figowym lub figą pospolitą. Pochodzą z Azji i krajów śródziemnomorskich, suszone goszczą u nas od lat, ale coraz częściej w polskich sklepach pojawiają się także te świeże. Cieszą się popularnością ze względu na swój smak oraz cenne wartości odżywcze: wykazują działanie prozdrowotne, np. wspomagają proces trawienia, regulują pracę układu krwionośnego oraz wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu LDL. Którą postać fig wybrać?
Figi świeże są zdecydowanie mniej kaloryczne (74 kcal/100 g) w porównaniu z ich suszoną wersją (249 kcal/100 g). Jednak na korzyść fig suszonych przemawia to, że są bogatsze w składniki prozdrowotne. Stanowią bardzo dobre źródło fosforu i wapnia (100 g fig zawiera tyle samo wapnia co szklanka mleka – 162 mg) – ich spożywanie pozytywnie wpływa na stan kości i zapobiega występowaniu osteoporozy. Garść suszonych fig może więc z powodzeniem zastąpić dzienną porcję mleka wszystkim tym, którzy unikają nabiału. Wysoka zawartość potasu (680 mg/100 g) wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a magnes – na prawidłowe działanie układu nerwowego. Włączenie fig do codziennej diety zaleca się również osobom zmagającym się z problemami hormonalnymi, bo zawarty w nich cynk wspomaga pracę układu hormonalnego.
Źródło błonnika
Owoce figowca zawierają spore ilości węglowodanów i błonnika. Dzięki dużej zawartości tego ostatniego składnika (10 g/100 g – najwięcej spośród wszystkich suszonych owoców) wspomagają trawienie oraz zapobiegają występowaniu zaparć. Na powierzchni owoców często pojawia się charakterystyczny biały nalot, jednak nie jest to objaw zepsucia, tylko naturalne zjawisko: osad wytworzony z naturalnego cukru i związany z wysoką zawartością węglowodanów. Jeśli pojawia się na świeżych owocach, to znak, że są one dojrzałe i nadają się do spożycia.
Zarówno świeże, jak i suszone figi zawierają wiele witamin, z których najważniejsze to witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), witaminy C, E i K.
Wartości odżywcze świeżych i suszonych fig (w 100 g)
Figi świeże | Figi suszone | |
Wartość energetyczna | 74 kcal | 249 kcal |
Białko ogółem | 0,75 g | 3,30 g |
Tłuszcz | 0,30 g | 0,93 g |
Węglowodany | 19,18 g | 63,87 g |
Błonnik | 2,9 g | 9,8 g |
Wapń | 35 mg | 162 mg |
Magnez | 17 mg | 68 mg |
Fosfor | 14 mg | 67 mg |
Potas | 232 mg | 680 mg |
Cynk | 0,15 mg | 0,55 mg |
Witamina C | 2 mg | 1,2 mg |
Witamina A | 142 IU | 10 IU |
Witamina B1 | 0,060 mg | 0,085 mg |
Witamina B2 | 0,050 mg | 0,082 mg |
Witamina B3 | 0,400 mg | 0,619 mg |
Witamina B6 | 0,113 mg | 0,106 mg |
Kwas foliowy | 6 µg | 9 µg |
Witamina E | 0,11 mg | 0,35 mg |
Witamina K |
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Figi – niezależnie od postaci – to doskonały składnik diety. Idealnie komponują się zarówno z daniami na słodko, jak i z sałatkami i serami, dlatego warto pamiętać o nich podczas codziennych zakupów i starać się dodawać je do potraw jak najczęściej. Fot. ma charakter poglądowy; źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl