EFSA obala mity o suplementach diety

Naukowcy apelują, by rozsądnie korzystać z suplementów diety. Coraz częściej zapominamy, że nie są to leki czy wyroby medyczne. Suplementy diety to żywność – przypomnieć o tym postanowił Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Suplementy to nie leki

Zgodnie z zapisami prawa żywnościowego suplementy diety są jedną z grup żywności, a ich celem jest uzupełnienie diety. Nie należy traktować ich jak leki – suplementy diety nie leczą! Ich główną rolą jest bilansowanie potrzeb naszego organizmu, ale jak zaznaczają naukowcy z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), podstawą jest zbilansowana dieta, oparta na pełnowartościowych produktach spożywczych, a także aktywność fizyczna.

Producenci suplementów diety mają obowiązek spełnienia warunków prawa żywnościowego – m.in. oznaczenia właściwego składu, oznakowania oraz zgodności z przepisami dotyczącymi zanieczyszczeń żywności. Te i inne przepisy bazują na ekspertyzach opracowywanych przez naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, które mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa obywateli we wszystkich krajach członkowskich.

Jak odpowiedzialnie wybierać suplementy diety?

Pewne jest, że suplementy diety nie stanowią „remedium na całe zło”. Co więcej, tego typu produkty nigdy nie zastąpią leków i nieodpowiedzialnie jest je tak traktować.

Niemniej, suplementy diety są w stanie realnie bilansować naszą codzienną dietę, która nierzadko nie obejmuje wszystkich składników odżywczych. Suplementacja powinna opierać się na faktycznych potrzebach naszego organizmu.

Dlatego jeśli rozważamy zażywanie suplementów diety, najlepiej wcześniej skonsultować się z lekarzem. 

Pamiętajmy też, że kupując suplementy diety, należy robić to świadomie, bezpiecznie i odpowiedzialnie. Badacze z EFSA, a także przepisy polskiego prawa podkreślają, że najważniejszymi czynnikami, które należy wziąć pod uwagę, są m.in.:

● Wyraźne i jednoznaczne oznakowanie – oznaczenia na opakowaniach suplementów diety powinny wprost informować klientów o tej kategorii środków spożywczych poprzez podanie informacji w oznakowaniu o treści „suplement diety”. Oczywiście oznakowanie musi być w języku polskim.

● Transparentne instrukcje – chodzi o informacje zawarte zarówno na opakowaniu, jak i na ulotkach. Tego typu materiały powinny zawierać informacje m.in. o nazwach substancji odżywczych i substancji charakterystycznych dla
produktów, a także wskazywać charakter substancji składowych. Co więcej, jedną z najważniejszych informacji jest również podana zalecana dzienna porcja do spożycia oraz jednoznaczne wskazanie, że dany produkt nie może być
zamiennikiem zbilansowanej diety.

● Informacje o zawartości i zalecanym spożyciu – unijne oraz polskie przepisy jednoznacznie określają sposób oznakowania żywności, w tym suplementów diety. Przykładowo w postaci liczbowej powinna być podana zawartość witamin i składników mineralnych oraz innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub efekt fizjologiczny.

Informacje o zawartości witamin i składników mineralnych przedstawia się w procentach w stosunku do referencyjnych wartości spożycia.

Jak odpowiedzialnie korzystać z suplementów diety?

Aby odpowiedzialnie korzystać z suplementów diety, warto wziąć pod uwagę wszystkie wytyczne EFSA. Naukowcy wskazują, aby sięgać po suplementy diety, jeśli jest to związane z indywidualnymi potrzebami oraz stanem zdrowotnym. Ten z kolei powinniśmy wcześniej skonsultować z lekarzem oraz dietetykiem, a kupując warto zapytać farmaceutę o szczegóły danego produktu.

Zachowajmy też zdrowy sceptycyzm za każdym razem, gdy czytamy artykuły w popularnych portalach internetowych i prasie, otrzymujemy rady osób bez wykształcenia kierunkowego czy nawet rekomendacje znajomych.

W przypadku decyzji o zakupie suplementów diety, należy również zapoznać się ze składem i pozostałymi informacjami zawartymi w oznakowaniu. Bądźmy też ostrożni i uważni, dokonując zakupów w Internecie.

Bardzo ważne jest też przestrzeganie zalecanej dziennej porcji do spożycia, która powinna być wskazana w oznakowaniu tych produktów. Także przechowując suplementy diety, warto stosować się do rekomendacji producenta – w większości przypadków należy przechowywać je w miejscu suchym i niedostępnym dla dzieci.

Sprawdzajmy też, czy nie minęła data ważności konkretnej partii produktu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. European Food Safety Authority – EFSA) od 2002 roku stanowi niezależne ciało doradcze dla wszystkich państw Unii Europejskiej, zajmując się m.in. identyfikacją zagrożeń w łańcuchach żywnościowych.

Naukowcy EFSA opiniują składniki spożywcze, które znajdują się w produktach ogólnego spożycia lub w suplementach diety. Po głośnej akcji „Wybieraj bezpieczną żywność” EFSA rusza już z trzecią edycją #EUChooseSafeFood. Więcej informacji o kampanii można znaleźć na stronie campaigns.efsa.europa.eu.

ZOBACZ TAKŻE:

Ponad 80 proc. seniorów nie wykupuje recept ze względu na brak pieniędzy

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło mat. prasowe. Prezentowany materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i w rozumieniu obowiązujących przepisów nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia, ponadto nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Materiał nie może zastępować specjalistycznych badań lekarskich ani profesjonalnego doradztwa medycznego. Przed zastosowaniem jakichkolwiek procedur należy skonsultować się z lekarzem.