Herbaciane preferencje Polaków

Herbata uznawana jest za jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. W zależności od rejonu świata pije się jednak różne jej rodzaje i podaje w odmienny sposób. A jakie preferencje mają Polacy? Tradycja picia herbaty ma w naszym kraju bardzo długą historię i można zaryzykować stwierdzenie, że w każdym polskim domu znajdzie się przynajmniej jedno opakowanie aromatycznego suszu.

O ile jednak jeszcze kilkanaście lat temu w naszych kuchniach najczęściej gościła herbata czarna, o tyle teraz ma ona silną konkurencję w postaci odmian zielonych, białych, czerwonych czy owocowych. Z badania przeprowadzonego przez markę Czas na Herbatę wśród ich klientów wynika, że obecnie najpopularniejszą herbatą w Polsce jest zielona, po którą w ostatnim roku sięgało aż 50% ankietowanych. Na drugiej pozycji uplasowała się herbata czarna z wynikiem 43%, a na kolejnych owocowa (22%), czerwona pu-erh (14%), biała (11%) oraz żółta (3%). Co ciekawe, badanie pokazało, że herbata czarna była częściej wybierana przez mężczyzn niż kobiety (52 do 39%), w przeciwności do herbaty zielonej, którą kobiety wybierały w 54% przypadków, a mężczyźni w 39%. Pewne rozbieżności widać także w odniesieniu do różnych rejonów Polski. We Wrocławiu, Trójmieście czy mniejszych miejscowościach (do 150 tysięcy mieszkańców) wygrywa herbata zielona z wynikami na poziomie 55, 47 i 48 procent. Na Śląsku natomiast wciąż faworytką jest odmiana czarna – jako ulubioną wskazało ją aż 47% ankietowanych.

Kiedy, gdzie i jak?

Analizując preferencje Polaków wyraźnie widać, że traktujemy herbatę, jako ważny element swojego życia i większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia przynajmniej kilku filiżanek. Aż 32% ankietowanych wskazało bowiem, że ulubiony napój parzy 2 razy dziennie, ¼ robi to trzykrotnie w ciągu dnia, a 22% – cztery lub więcej razy. W jakich sytuacjach zatem sięgamy po herbatę i kiedy pijemy ją najczęściej? Z jednej strony jest ona świetną towarzyszką chwil relaksu (48% odpowiedzi ogółem i aż 56% wyników we Wrocławiu) oraz spotkań z rodziną lub znajomymi (31%), z drugiej – stanowi doskonały dodatek do posiłków. Aż 43% ankietowanych wskazało, że to właśnie posiłek jest jedną z najczęstszych okazji do skosztowania herbaty. Zdecydowana większość badanych (88%) zadeklarowała również, że zdarza im się przynajmniej raz na jakiś czas sięgać po ten napój podczas jedzenia. Szczególnie chętnie Polacy wybierają herbatę do śniadania (51%) oraz kolacji (39%), nieco rzadziej – do obiadu (37%) i podwieczorku (25%). Z badania przeprowadzonego przez markę Czas na Herbatę wynika również, że aż 57% z nas najczęściej parzy herbatę bezpośrednio w kubku (57%) lub dzbanku (22%). Mniej popularnymi naczyniami są natomiast filiżanki (20%) i szklanki (11%).

ZOBACZ TAKŻE:

Herbata pełna zalet!