Najbardziej rozśpiewany festiwal piw rzemieślniczych

To już dziesiąta, jubileuszowa edycja łódzkich targów Piwowary. Pojawi się na niej blisko 30 czołowych polskich browarów kraftowych. Tak rozśpiewanych Piwowarów jeszcze nie było. Muzyka na żywo będzie brzmieć non-stop. Gwiazdą edycji: Kuba Sienkiewicz, lider i założyciel Elektrycznych Gitar.

Koncerty, konkursy, plebiscyty, wykłady, pokazy, degustacje, dobra kuchnia – przede wszystkim jednak znane i cenione polskie browary kraftowe. Tak w telegraficznym skrócie wyglądać będą dwudniowe, jubileuszowe Piwowary.

Organizatorzy zadbali o specjalną oprawę dziesiątej edycji. Założyli, że ze sceny Piwowarów 2024 przez cały czas ma płynąć muzyka grana na żywo. To nowość – dotychczas obywały się pojedyncze występy. Na scenie, oprócz Kuby Sienkiewicza, wystąpią Janusz Nastarowicz (znany i ceniony gitarzysta country-bluesowy, lider m.in. zespołu Colorado), grające z wigorem 2M Acoustic Trio i energetyczny kwintet Banglaband Collective Gwiazdą jest Kuba Sienkiewicz – artysta i lekarz, który z powodzeniem łączy te dwie pasje. Jest wokalistą, gitarzystą, autorem tekstów, liderem zespołu Elektryczne Gitary, a na koncie ma także projekty autorskie. Jego koncert w ramach Piwowarów odbędzie się w piątek, 8 marca  o godz. 20.

– Jubileusz imprezy uczcimy w specjalny sposób – mówi Leszek Raniewicz organizator Piwowarów. – Jak zawsze podczas targów uczestnicy głosują na najlepsze ich zdaniem premierowe piwo. W tym roku, ze względu na okoliczności, chcemy przyznać nagrody wyjątkowe. Zwycięski browar za najlepsze piwo otrzyma tytuł statuetkę pozłacanego kufla. Chcemy też uhonorować miejsca drugie i trzecie srebrnymi i brązowymi kuflami. Jednak zapewniamy, że obchodzona rocznica nie oznacza, że będzie to sztywna impreza. Wręcz przeciwnie, zapewniamy mnóstwo fajnej muzyki, gry towarzyskie i zręcznościowe, doskonałe jedzenie i jak zawsze doskonałą atmosferę.

Piwowary to miejsce spotkań producentów i dystrybutorów z profesjonalistami i pasjonatami piwa. W tym roku stoiska w hali EXPO będzie mieć 26 rzemieślniczych browarów z całej Polski w tym m.in. doskonale znana łódzka PIWOTEKA, ubiegłoroczny laureat Piwowarów browar Moczybroda, barwna ekipa z browaru Funky Fluid, która w swoich piwach tworzy najbardziej szalone połączenia smakowe (jak np. bezalkoholowe Free Gelato Szarlotka Ice Cream Sour) czy browar z dolnośląskiej Świdnicy, który z powodzeniem kontynuuje wielowiekowe tradycje piwowarskie tego miasta – wszak piwo świdnickie było jednym z najpopularniejszych trunków średniowiecznej Europy, a każde miasto chciało mieć swoje „piwnice świdnickie”, gdzie podawano właśnie to piwo. 

W tym roku pierwszy dzień Piwowarów wypadnie 8 marca – a więc w Święto Kobiet. Tego dnia zorganizowano więc specjalny konkurs – kobiety będą głosować w plebiscycie na najlepsze – ich zdaniem – piwo. Następnego dnia, czyli w sobotę odbędzie się zaś „męska” odsłona konkursu. Tego dnia też wyłonione zostanie najlepsze premierowe piwo tegorocznej edycji.

Stałym punktem programu Piwowarów są wykłady dotyczące browarnictwa. W tym roku mowa będzie np. o tym, jak smakują razem piwo i czekolada. Ciekawie zapowiada się wykład i prezentacja piwa Gruit – piwa innego niż wszystkie, ponieważ  składała się nań… mieszkanka ziół (dziś pewnie powiedzielibyśmy, że jest to piwo ziołowe, co jest na polskim rynku wyjątkowe). Takie piwo, na bazie średniowiecznych receptur, powstaje w Beskidach, w Limanowej i będzie można go spróbować na tegorocznych Piwowarach.

To nie wszystko. Organizatorzy zaprosili czeskich producentów kosmetyków z chmielu: do pielęgnacji włosów, mydeł, kremów czy balsamów. Ponadto wykraczają nieco poza ramy wydarzenia zapraszając producentów kraftowych miodów pitnych, którzy zapewnią darmowe degustacje tych trunków. Jednocześnie nie zapominają również o tych briofilach, którym przy okazji Piwowarów zależy przede wszystkim na kupnie, sprzedaży czy wymianie historycznych pamiątek związanych z ulubionymi browarami czy markami piw – dla nich zorganizowana zostanie specjalna giełda birofilska oraz część wykładów.

Oprócz tego nie zabraknie dobrego jedzenia z food trucków, konkursów, które będą trwały na okrągło (wiedzy o piwie, o browarach, rzut kapslem do kufla czy znany beer – pong), a dla najodważniejszych śmiałków organizatorzy przygotowują konkurs jedzenia najostrzejszych na świecie sosów i przypraw.

Bilety dostępne są na stronie ebilet.pl/biznes/targi/piwowary?partner=abacorp

A co do powiedzenia o tej edycji mają niektórzy wystawcy, których browary będą obecne na Piwowarach? (kolejność przypadkowa)

Paweł Pistolin z Browaru Nepomucen: Z wielką przyjemnością wracamy po krótkiej nieobecności na łódzkie Piwowary. Dla wszystkich gości targów przygotowaliśmy bardzo bogatą ofertę naszych piw, na którą składa się czternaście piw lanych z beczki, a do tego szeroka oferta najnowszych puszek oraz piw bezalkoholowych.

Będzie zatem nasz bestseller, czyli piwo FOREST, kilka mega owocowych piw ze zdobywającej coraz liczniejsze serca serii SMOOTHIE BOWL, pils z igliwiem – FROM THE WETLANDS, jedne z najnowszych hejzi ipek – STEREO oraz GRABE, a także American Pale Ale – GO ON STAGE, jedno z urodzinowych piw – owocowe BIRTHDAY CAKE.

Znajdzie się również coś dla fanów klasyki, czyli premierowy czeski pils, jak również zdobywający miano sztosu – wymrażane piwo „69”.

A to wciąż nie wszystko. Zapraszamy zatem na nasze stoisko. Poznacie tam ofertę Nepo, zbijecie piątkę z ekipą i pogadamy przy piwie o piwie. Chętnie opowiemy Wam też o dziewięciu latach naszej działalności, a także o planach na przyszłości.

I pamiętajcie NEPO – „Not just a beer. It’s The beer!” Cheers!

Michał Matysiak z Browaru Turek: Piwowary to dla nas obowiązkowe rozpoczęcie sezonu festiwalowego w krafcie! To już nasza czwarta wizyta w Łodzi i po raz kolejny zaprezentujemy swoje szerokie portfolio. Zobaczycie nas w licznych konkursach piw, które przygotował organizator i m.in. w konkursie Premier.

Będziecie mieli okazję spróbować Oaky Goaty, czyli Weizenbocka leżakowanego w dębowej beczce po bourbonie Woodford Reserve. Ponadto zabieramy Pilsa w stylu czeskim, Session Hazy IPA, Lagera bursztynowego, Koźlaka pszenicznego, Weizena, Porter Bałtycki – Gosk oraz jego wersję leżakowaną w dębowej beczce po bourbonie Woodford Reserve.

Serdecznie zapraszamy!

Konrad Sworowski z Browaru Gryfus: Łódzkie Piwowary odwiedzamy po raz drugi. Pierwszą, zeszłoroczną wspominamy bardzo miło. Choć sezon rozpoczęliśmy już w lutym, to jednak targi w Łodzi traktujemy jako oficjalne otwarcie sezonu festiwalowego.

Przyjedzie z nami nasza flagowa oferta, kilka piw sezonowych oraz przygotowaliśmy to na co wiele osób czeka, czyli Gryfusowe wyzwanie ostrości. Tym razem odbędzie się ona zarówno pierwszego jak i drugiego dnia. Zapraszamy wszystkich śmiałków.

Do zobaczenia!

Wiktor Staszewski z Browaru Gzub: Po raz trzeci z rzędu pojawimy się na łódzkich Piwowarach. Jest to festiwal którym zawsze otwieramy sezon i po prostu nie może nas na nim zabraknąć! Na tegoroczną edycję przygotowaliśmy nowe stoisko, więc dość szybko nas znajdziecie z racji na solidne oświetlenie :-)

A jeśli chodzi o same piwa, to poza naszymi klasyki pojawią się: Thyme Time – zeszłoroczna premiera wzbogacona o sok z pomidorów oraz Belgijski Saison 15BLG 7.3% alk z dodatkiem tymianku. Zabieramy także: Czarną Perłę – Porter Bałtycki 8%, 20%. Czysta Klasyka; trzy wersje Antracyt Barrel Aged (Imperial Stout) 9.8% 23BLG: Maker’s Mark, Bourbon, Islay oraz dwie prapremiery: Little RauchBock (Koźlak Wędzony 14BLG 6% alk) i Sweet Surrender (Fruit Ale z wiśnią, czarną porzeczką i laktozą).

Spotkacie na na stoisku numer 31 naprzeciwko sceny festiwalowej. Wpadajcie się napić, zbić piątkę i zamienić kilka słów. Dla niezdecydowanych, którzy nie wiedzą czego od nas się napić dostępne będą zestawy degustacyjne 6 piw po 200ml.

Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Do zobaczenia!

Robert Palka  z Browaru Piwo z Żuka: Piwne Usta, Piwne Wary. Zapraszamy na Piwowary :-) Z tym hasłem Browar Piwo z Żuka wjeżdża na pełnej … do Łodzi na Piwowary 2024.

Zabierzemy ze sobą jak zawsze święcącą triumfy klasykę naszego portfolio ale też sporo nowości i kolobów z zaprzyjaźnionymi browarami.

Z uwagi na to że pierwszy dzień targów to 8 marca Dzień Kobiet przygotowaliśmy niespodziankę, ale o tym dowiecie się z postów w najbliższych dniach.

Żukopijcy do zobaczenia w Łodzi.

Marek Puta z Browaru Piwoteka: Na łódzkich Tragach Piw i Browarnictwa PIWOWARY Browar Piwoteka wystawia się wspólnie z naszym bratnim Browarem Nowomiejskim. Na łącznie ośmiu kranach znajdziecie piwne klasyki takie, jak: pils, witbier czy polish IPA z Browaru Nowomiejskiego, jak i piwotekowe szaleństwa w rodzaju Ucha od Śledzia czy kokosowego ale.

Dla kierowców i gości Piwowarów, którzy z jakiegoś powodu nie będą chcieli pić alkoholu będziemy mieli nasze nowe, bezalkoholowe IPA z dodatkiem yerba mate.

W sobotni wieczór zapraszamy zaś na krótką prelekcję o Browarach Piwoteka i Nowomiejskim połączoną z małą degustacją omawianych piw.

Robert Stefański z Browaru Magic Road: W tym roku ekipa Magic Road po raz pierwszy ma zaszczyt zawitać na łódzkim festiwalu piwnym jakim są Piwowary 2024. Specjalnie przygotowaliśmy kilka premierowych, zakręconych na maxa piw.

Oczywiście tajemnicą nie jest fakt, że u nas na pewno nie zabraknie soczystej ipki czy turbo owocowego pastry souera. 

Słyszeliśmy o tej imprezie wiele dobrego, więc nie możemy się już jej doczekać. Do zobaczenia na magicznej ścieżce!

Mateusz Majchrzak z Browaru Bałtów: Nasza obecność na festiwalu w Łodzi powoli staje się tradycją, będąc jednocześnie otwarciem sezonu wyjazdowego 2024 roku. Z radością podzielimy się tym, co Browar Bałtów ma najlepsze  wyjątkowym piwem. 

W ofercie Browaru Bałtów spotkacie style takie jak lager, pils, weizen, APA, stout owsiany, porter bałtycki oraz wyjątkową interpretację piwa miodowego z dodatkiem propolisu.  

Zapraszamy serdecznie na nasze stoisko na hali Expo, gdzie będzie na Was czekać uśmiechnięta ekipa Browaru Bałtów, wspaniała atmosfera i dobre piwo.

Do zobaczenia w Łodzi – PIWU CZEŚĆ!

Grzegorz Korcz z Browaru Funky Fluid: Wracamy na Piwowary po kilku latach nieobecności i przywozimy ze sobą wszystko to, co w Funky Fluid najlepsze.

Na dwunastu festiwalowych kranach znajdziecie świeże IPA, kilka różnych (w tym – wymrażanych oraz XTREME) wersji Gelato, mocne i dzikie piwa leżakowane w beczkach, a także klasykę, z niemieckim lagerem na czele.

Na festiwal zabieramy również szeroki wybór naszych bardzo limitowanych piw small batch – piw barrel aged często dostępnych w ilościach nie większych niż kilkadziesiąt butelek, które polejemy Wam na kieliszki.

Widzimy się w Łodzi!

Paweł Lisowski z Browar Za Miastem: To będzie nasz piąty występ na Piwowarach. Wydarzenie to otwiera dla nas tegoroczny sezon festiwalowy, dlatego przygotowaliśmy się do niego z pompą.

Co znajdziecie na naszym stoisku? Dwie nowości z prężnie rozwijającej się serii HoppyTime: #DobryNastrój, to East Coast IPA na aromatycznych chmielach z USA oraz #BłogiCzas, czyli NZ APA, która przeniesie Was w tropikalny klimat Nowej Zelandii. Przyjedziemy tam ze #SzczyptąHumoru – srebrnym medalistą KPR w kategorii English Ale, który smakuje jak złoto.

Mamy również gratkę dla fanów piwa domowego – Weizen uwarzony według receptury zwycięzcy konkursu piw domowych w Poznaniu.

Jakby tego było mało, to dzień przed festiwalem rozlewamy świeżutkiego New Englanda, który wręcz tryska soczystymi, tropikalnymi owocami. Całość w towarzystwie piw z naszej stałej oferty.

Goryczka, słodyczka, kwasy? Wszystko mamy!

Zapraszamy na Piwowary!

Adam Jakubowski z Browaru ReCraft:  Browar ReCraft powraca na Piwowary i ochoczo rozpoczyna nimi swój tegoroczny sezon festiwalowy. Na krany podepnie kilkanaście piw, wśród których dominować będą piwa z serii z polskimi chmielami z plantacji Polish Hops oraz owocowego cyklu Juicy Sour Series.

Polish Hazy IPA w różnych wariantach chmielenia są już popularną, szeroko dostępną i szanowaną pozycją ReCraftu, a w Łodzi będzie można spróbować ich kilku wersji. Między innymi z takimi chmielami, jak Oktawia, Pałacowy, Książęcy, Zibi czy Exp 2/20. Dla fanów polskich chmieli to nie lada gratka!

Imponująca jest już także seria owocowo-kwaśna, którą od ponad roku rozwija ReCraft. Na Piwowary przywiezie z niej sporo egzotyków, np. z owocami kiwi, kaktusa, papai, jak również piwa z rodzimymi owocami, np. truskawką, gruszką czy pigwą. Orzeźwiające, zaskakująco pijalne, takie są te piwa. Pozycja obowiązkowa dla każdego sympatyka stylu juicy sour ale.

Kto lubi goryczkę, ten z pewnością sięgnie w Łodzi po Ahhhromę (double NE IPA) lub legendarnego McFarmera, piwo w stylu American IPA, które browar ze Świętochłowic warzy od wielu lat.

Na stoisku ReCraftu będzie także okazja napić się ich kooperacyjnego Monaco Pilsa – piwa uwarzonego we współpracy z browarem Piwo z Żuka. W grudniu ub. roku zdobyło ono złoty medal podczas najbardziej prestiżowego w Polsce konkursu piw rzemieślniczych, w skrócie KPR. Warto wykorzystać taką okazję.

Maciej Szymanek z Browaru Dziki Wschód: Jest już naszą świecką tradycją, że formę ekipy i tym samym całego browaru, sprawdzamy podczas łódzkich Piwowarów. Panujący tam klimat i atmosfera mocno sprzyjają by skończyć z zimowym rozluźnieniem i wrócić do festiwalowego rytmu.

W tym roku będzie to dużo łatwiejsze z racji tego, że zima była dla nas bardzo owocnym w nowe projekty czasem. Dzięki temu będziemy mogli zaprezentować premierowo aż cztery piwa!

AMORA MIST i Zi-Zu LAGER z dużych projektów 😉 i dwa wymrażane projekty z serii Extra Small Batch:

  • PASSION FOR DONKEYS Freeze Distilled Tropical Passion Fruit Punch 20%
  • PUMP UP DA JAM! Freeze Distilled Blueberry Brownie Pastry Stout 15%

Do tego ekipa #dzikiontour zadba o to, by na pozostałych kranach znalazły się najlepsze z dostępnych piw, z oferty Browaru Dziki Wschód.

Wasze Zdrowie! Widzimy się przy barze

Rafał Ruszkiewicz z Browaru Tarnobrzeg: Wpadajcie licznie na nasze stoisko podczas zbliżających się łódzkich PIWOWARÓW!

Na kranach będą na Was czekać nasz piwna klasyka, a także kilka nowości, więc każdy znajdzie coś dla siebie!

Nie tylko piwo stoi u nas na pierwszym miejscu – zapewniamy masę dobrej muzyki i niekończące się pokłady pozytywnej energii! Będzie okazja, żeby przybić piątkę pogadać, dowiedzieć się czegoś o naszych planach albo po prostu dobrze się bawić z piwem w dłoni!

Do zobaczenia na festiwalu! Browar Tarnobrzeg czeka na Was z otwartymi kranami i uśmiechem na twarzy!

Cheers!

Łukasz Turczanik z Browaru Trzech Kumpli: Tak się złożyło, że w tym roku po raz pierwszy udajemy się do Łodzi na piwny festiwal i w związku z tym w sumie nie wiemy, czego się spodziewać. Cieszymy się bardzo na tę wizytę i mamy nadzieję przede wszystkim na ciepłe przyjęcie i liczne odwiedziny naszego stoiska!

Jeżeli chodzi o piwa, to jak zwykle postaramy się przedstawić przekrój naszej oferty. Na kranach będą oczywiście klasyki, takie jak Pan IPAni, Pils, Weizen czy Oaty, ale też nasza ostatnia nowość – Full Citra, piwa z serii Our New IPA Needs No Introduction czy dawno widziane powroty w postaci Ozzie oraz Double Califia. Będą też kwas, mocarze, znajdzie się też jakiś leżak. Natomiast w naszej festiwalowej lodówce przywieziemy już absolutnie wszystko, co w tej chwili mamy dostępne, również z trudno dostępnymi sztosami. Przywieziemy również nasze koszulki, szkło i gadżety. 
 
Tradycyjnie już na jednym z naszych kranów będzie kranówka. Przypominamy, że odpowiednie nawodnienie w trakcie spożywania alkoholu jest bardzo istotne, zapraszamy zatem na kranówkę, która jest oczywiście darmowa. Dodatkowo, aby zachęcić Was do ograniczenia używania plastiku, każdy, kto przyjdzie po lano piwa z własnym szkłem lub kupi jakieś u nas, będzie miał piwo tańsze o złotówkę. Korzystajcie!
 
Zapraszamy na stoisko Browaru Trzech Kumpli!
Jakub Nożewnik z Browaru Sady: Rozpoczynając sezon piwny podczas Piwowarów w Łodzi Browar Sady zaskoczy kilkoma nowościami. Po pierwsze pojawią się z najprawdopodobniej najświeższą IPKą podczas festiwalu, którą od rozlewu do podłączenia na kranie dzielić będzie niecała doba. I nie będzie to zwykła IPA tylko Double IPA stworzona według receptury, która zdobyła złoty medal podczas Greater Poland Beer Cup. Must have podczas wizyty w Łodzi!Z innych ciekawostek pojawi się Imperialny Stout doprawiony papryczkami habanero. Ekstrakt 25 plato, alkohol 11%. Coś dla miłośników mocnych rzeczy.

Jako, że Browar Sady trochę medali w zeszłym roku zgarnął pojawi się kolejne medalowe piwo: Wędzony Pilzner! Baza tego piwa została zmodyfikowana poprzez dodanie słodów wędzonych zarówno bukiem jak i torfem, co dało niezwykły efekt. Piwo jest mega pijalne, głównie dzięki umiarkowanej wędzonce, która w żaden sposób nie przytłacza.

Na kranie pojawi się także limitowana edycja kooperacji z Browarem Szreniawa, czyli Bubble Gum Monk! Piwko o belgijskim charakterze, w którym do zasypu użyto duże ilości miodu kasztanowego z Sycylii oraz specjalnego szczepu drożdży, który charakteryzuje się aromatem gumy balonowej! Będzie tylko jedna beczka więc kto pierwszy ten lepszy!

Do powyższej listy doliczmy prawilne Kettle Sour`y, Porter Bałtycki z miedzią spożywczą, Pastry Sour`a z Antonówką i możemy nie opuszczać stoiska Browaru Sady :)

ZOBACZ TAKŻE:

Setki rozmów, miliony uśmiechów i wiele niezwykłych piw (galeria zdjęć)