Letni bowl z owocami jagodowymi (prosty przepis)

Bowle mają to do siebie, że wibrują od soczystych kolorów. Dlatego lato i sezon na owoce jagodowe to doskonały czas na ich przyrządzanie – można malować na talerzu wszystkimi odcieniami czerwieni, różów, fioletów i zieleni. A że jemy oczami, to trudno się będzie oderwać od takiej miski pełnej dobroci. Koloroterapia na talerzu i zdrowy, zbilansowany posiłek w jednym! Poniżej przepis na naprawdę dużego bowla, którym możecie dzielić się z bliskimi.

Letni bowl z owocami jagodowymi

Czas przygotowania: 30 min
1 porcja do dzielenia się

garść borówek
garść agrestu
garść czerwonych porzeczek
1 pomidor malinowy
1 ogórek szklarniowy
garść ugotowanego bobu

¼ kostki sera halloumi
kilka podpłomyków
mieszanka po ½ łyżeczki kurkumy, tymianku, wędzonej papryki, soli i pieprzu
sezam
3 łyżki jogurtu naturalnego
gałązka mięty
oliwa

Jak przygotować?

Miętę drobno siekamy, łączymy z jogurtem, szczyptą soli i pieprzu – odstawiamy. Podpłomyki kroimy w trójkąty i zanurzamy w oleju z przyprawami. Wykładamy jeden obok drugiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 przez ok. 2 min i jeszcze 2 min na drugiej stronie. Ser kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni na złoto z każdej strony. Pomidora kroimy w ósemki, ogórka w plasterki.

Jak podawać?

W szerokiej misce układamy składniki grupami – z jednej strony warzywa i owoce, z drugiej podpłomyki, halloumi i bób. Posypujemy sezamem i podajemy z sosem miętowym.

Obok talerza koktajl malinowy na kefirze.

Gotowe!

Filiżanka owoców do każdego posiłku to dobry nawyk. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego co jemy. 

Smacznego! 

ZOBACZ TAKŻE:

To śniadanie to prawdziwy przebój – sprawdź czym jest smoothie bowl

 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III”. Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.