3 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły

Z dzieciństwa zapamiętujesz nie tylko konkretne wspomnienia, ale też smaki i zapachy. Kiedy poczujesz je w późniejszych latach – wywołują pozytywne skojarzenia.

Jeśli potrzebujesz poprawić sobie nastrój lub zatęsknisz za smakołykami, które przygotowywała Ci babcia, koniecznie skorzystaj z przepisów SM Mlekpol producenta m.in. mleka czy masła Łaciate. Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat.

Pancakes z serka homogenizowanego

Delikatnym i puszystym placuszkom z waniliowego serka homogenizowanego nie oprze się nawet dorosły. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub podwieczorek – świetnie komponujące się z sezonowymi owocami.
Składniki:
· 150 g waniliowego serka homogenizowanego Rolmlecz
· 2 jajka
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 łyżka cukru pudru
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· olej do smażenia
Przygotowanie: Do miski przesiej mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj serek homogenizowany, wymieszaj. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj masę i formuj placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jabłka w cieście naleśnikowym

To pomysł na deser, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Zwykle masz je w swojej kuchni. Więc jeśli najdzie Cię ochota na wspomnienie deseru z dzieciństwa, to sięgnij po jabłka! Nic nie pachnie tak wspaniale, jak te owoce pieczone w cieście. Serwuj je z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
· 100 g mąki pszennej
· 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
· 200 ml mleka UHT 3,2%
· 4 duże jabłka
· 2 duże jajka
· 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
· olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
· cukier puder z cynamonem do oprószenia
Przygotowanie: W misce miksuj mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Jabłka obierz i pokrój na plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wytnij gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Plastry jabłka namocz w cieście naleśnikowym, a następnie kładź na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, a potem odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i podaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Jaki jest sposób na niejadka? Zaserwować danie w wersji słodkiej. Ten patent działa też i w dorosłym życiu. Nie wierzysz? Spróbuj tostów, w których zamiast żółtego sera króluje masło orzechowe i ulubiony dżem. A co najlepsze ten rarytas przygotujesz sobie w dosłownie 10 minut!
Składniki:
· 300 g masła orzechowego solonego
· 100 g masła ekstra 
· 4 kromki chleba tostowego
· np. dżem wiśniowy
Przygotowanie: Toster nagrzej i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, grilluj tosty. Kiedy odrobinę przestygną, posmaruj je z jednej strony masłem orzechowym, a z drugiej masłem oraz dżemem. Złóż tosty i podaj na talerzu. Więcej przepisów na smaki z dzieciństwa znajdziesz na najlepszwkuchni.pl

ZOBACZ TAKŻE:

Sernik – na zimno, pieczony, a może spalony? Poznaj najlepsze przepisy