Sprawdź jak wygląda idealne śniadanie w różnych krajach

O tym, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie, nie trzeba nikogo przekonywać. To, jak rozpoczynamy dzień, decyduje o jakości kolejnych godzin. Jeżeli dostarczymy ciału zdrowe paliwo, odwdzięczy nam się większą energią, lepszym samopoczuciem i większą odpornością na stres. Czym jednak charakteryzuje się idealne śniadanie? Odpowiedź postaramy się znaleźć, analizując talerze przedstawicieli wszystkich europejskich krajów.

Śniadanie europejskie – czyli jakie?

Europę cechuje niezwykła różnorodność, zarówno jeśli chodzi o klimat, środowisko naturalne, kulturę, jak i nawyki żywieniowe. Każdy kraj stawia przede wszystkim na produkty sezonowe i lokalne specjały.

Francuzi gustują w śniadaniach „na słodko”. Chrupiąca bagietka lub croissant z dodatkiem owocowej konfitury lub czekolady i świeżego twarożku, bądź wypełnione bakaliami musli z mlekiem, znajdą wielu amatorów nie tylko nad Sekwaną, ale także nad Wisłą czy Odrą.

Zupełnie inne śniadania preferują mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Tradycyjne „british breakfast” musi zawierać tosty z masłem, a do nich jajka (sadzone, gotowane „w koszulce” lub w formie jajecznicy), kiełbaski, kaszankę, bekon, smażone warzywa (pomidory, pieczarki lub cebulę) oraz gotowaną fasolę w pomidorach. Solidna baza, w sam raz na pełen aktywności dzień w surowym klimacie.

Z kolei we Włoszech królują kanapki zapiekane z serem żółtym lub mozzarellą, z dodatkiem szynki i innych lokalnych wędlin. Niemcy lubią jeść różne rodzaje świeżego pieczywa z masłem, które podają z wędlinami, lokalnymi serami lub dżemem.

– Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane – podkreśla Ewa Polińska z MSM MOŃKI. – Nie powinno być zbyt obfite, aby dodatkowo nie obciążać organizmu. Idealnym pomysłem jest mleko i jego przetwory, np. sery żółte, które są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz innych składników mineralnych – dodaje.

Warto także uwzględnić w diecie regularne spożywanie produktów fermentowanych, które są źródłem zdrowych bakterii, utrzymujących „w formie” jelita i nasz układ odpornościowy.

Czy istnieje coś takiego jak „typowo polskie śniadanie”?

Typowo polskie śniadanie jest zróżnicowane. Czasem bliżej mu do wersji francuskiej, czasem brytyjskiej, a innym razem typowo włoskiej. Polacy chętnie sięgają po lekkie śniadania na słodko – musli z jogurtem i owocami, lub na wytrawnie – kanapki na żytnim pieczywie z dodatkiem pełnotłustego sera i sezonowych warzyw. Na polskim stole królują także wędliny, kiełbasy i parówki. Nadal niezwykłą popularnością cieszy się tradycyjna zupa mleczna lub owsianka.

– Ser żółty jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem wapnia. Z jedną porcją (ok. 30 gramów), dostarczymy ciału ok. 20% tego cennego pierwiastka – zauważa Ewa Polińska. – Poza tym ser żółty jest także wartościowym źródłem białka, witamin: A, B, D, E i K oraz soli mineralnych: potasu, selenu, chromu, cynku, magnezu i miedzi.

Tradycyjna pszenną bułkę z plastrem żółtego sera możemy zastąpić zdrową żytnią bułeczką ze skórką z zapieczonego sera. Do takiej bułeczki możemy śmiało przemycić wszystkie ulubione warzywa – pomidor lub ogórek, sałatę lub szpinak, rzodkiewkę lub szczypiorek, a także prawdziwą bombę witaminową – pastę z awokado z dodatkiem cebuli. 

Jakie powinno być idealne śniadanie?

Aby mieć odpowiednio dużo energii na cały aktywny dzień, musimy zadbać, by rano dostarczyć ciału odpowiedniego paliwa. Ważne, by spożywać śniadanie codziennie o zbliżonej porze. Każde śniadanie powinno zostać wzbogacone w warzywa i owoce bogate w witaminy i mikroelementy. Śniadanie powinno być różnorodne, by móc dostarczać organizmowi wszelkiego rodzaju składników.

Bardzo dobrym źródłem zdrowych tłuszczów i wszelkich niezbędnych mikroelementów jest awokado, który idealnie współgra z tuńczykiem i serem żółtym. Proponujemy spróbować przygotować je w wersji pieczonej, nabierze wtedy zupełnie nowej konsystencji i smaku. Jeżeli podamy je z dodatkową porcją sałatki z pomidorów, cebuli i warzyw liściastych, stworzymy niezwykle pożywną kombinację, która zapewni nam mnóstwo zdrowej energii. Równie pysznie smakują z pastami serowi.

ZOBACZ TAKŻE:

To śniadanie to prawdziwy przebój – sprawdź czym jest smoothie bowl

„Złoty posiłek”, czyli tradycyjne tureckie śniadanie

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło mat. prasowe