Jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas przygotowania posiłków w domu

Czy wiesz, że skutki zatrucia pokarmowego mogą być bardzo poważne? Przy łagodnym zatruciu oznacza to kilka dni „niedyspozycji” i złego samopoczucia, a w poważniejszej sytuacji – groźne choroby układu pokarmowego.

W niektórych przypadkach zatrucie pokarmowe może prowadzić nawet do śmierci. Warto o tym pamiętać, przygotowując posiłki w domu – dla siebie i swoich bliskich. Czy możemy uniknąć zatrucia pokarmowego, gotując w zaciszu czterech ścian? Oczywiście, że tak! Ale jak?

Lepiej zapobiegać niż leczyć? Najlepiej jest po prostu przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny żywności. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) podkreśla znaczenie bezpiecznego przechowywania i przygotowywania żywności. Odpowiednie nawyki mogą uchronić nas i naszych bliskich przed zatruciem
pokarmowym.

EFSA w swoich działaniach postawiła sobie za cel uświadomienie konsumentów na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności oraz zachęcenie ich do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. EFSA aktywnie działa w świecie nauki. Na bieżąco monitoruje sytuację i współpracuje z krajami członkowskimi oraz
Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) w przypadku ognisk zatruć pokarmowych, których źródłem może być żywność.

Każda osoba, która chce dbać o zdrowie swoje i swoich bliskich, powinna przestrzegać podstawowych zasad. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy:

– kupować odpowiedzialnie – czytać etykiety na opakowaniach, szczególnie informacje o dacie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania, składzie, alergenach i sposobie przygotowania. Zawsze należy zweryfikować,
czy produkt, który bierzemy z półki, jest na pewno świeży i czy nie ma oznak psucia, rozszczelnienia opakowania czy pleśni;

– dbać o higienę w kuchni – podstawą jest mycie rąk po wyjściu z toalety, przed przygotowywaniem posiłku, a także po jego przygotowaniu. Myć i odkażać. należy również wszystkie powierzchnie w kuchni, naczynia i sprzęty, których
używamy w czasie gotowania. Myjemy żywność czystą wodą, a także chronimy ją przed kontaktem z owadami i innymi zwierzętami;

– dokładnie gotować żywność – w procesie gotowania pozbywamy się niebezpiecznych dla ludzi drobnoustrojów;

– przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednich warunkach – produkty łatwo się psujące (mleko, nabiał, mięso) powinny być przechowywane w lodówce. Jeśli nie zamierzamy jeść przygotowanego posiłku
od razu, to możemy go zamrozić. Właściwe przechowywanie jest szczególnie ważne w okresie letnim, kiedy pod wpływem wysokich temperatur żywność szybko się psuje. Właśnie w tym okresie najczęściej dochodzi do zatruć
pokarmowych, kiedy zostawiamy jedzenie w wysokich temperaturach – zamiast bezpiecznie schować do lodówki czy zamrozić;

– oddzielać żywność gotowaną od surowej – należy o tej zasadzie pamiętać już na etapie zakupów w sklepie. Warto osobno zapakować do koszyka warzywa, owoce, mięso i jaja. Pamiętajmy też o właściwym rozmieszczeniu żywności w lodówce;

– pić tylko czystą i bezpieczną wodę;

– nie jeść żywności, która przekroczyła już datę przydatności do spożycia. Jeśli zauważysz pleśń na jakimś produkcie spożywczym – wyrzuć go w całości.

Jakie mogą być objawy zatrucia pokarmowego

Konsekwencje zatrucia pokarmowego mogą być bardzo poważne. Ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka – to pierwsze sygnały, że z naszym organizmem dzieje się coś niedobrego. Nie można bagatelizować żadnych objawów zatrucia pokarmowego. Należy pamiętać, że zatrucie pokarmowe jest wyjątkowo niebezpieczne dla niemowląt i
małych dzieci, kobiet w ciąży, oraz osób starszych i chorych, które często mają słabą odporność. Warto wprowadzić w życie zasady bezpiecznej żywności i swoim postępowaniem dawać przykład najbliższym, szczególnie dzieciom.

ZOBACZ TAKŻE:

Fakt czy mit – jedzenie lodów podczas upałów jest przyczyną anginy

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło mat. prasowe