6 rodzajów sushi, których możesz nie znać

Inari sushi, a może chirashi sushi – czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje sushi? Z jakich składników się składają? Jakie są nietypowe i mało rozpowszechnione rodzaje sushi? Jak prawidłowo ugotować ryż? Dziś przedstawiamy przewodnik po świecie mniej znanych japońskich przysmaków.

Sushi popularne w Polsce jest już od dawna, a co ciekawe jest dostępne w wielu restauracjach również w tych mniej znanych i mniej oczywistych dla Polaków formach. Oprócz dobrze znanych nam już rodzajów takich jak: nigiri czy maki, warto poznać bardziej nietypowe odmiany sushi. Oto kilka przykładów:

Ø Inari sushi – rodzaj sushi, w którym gotowany ryż jest pakowany do torebki z cienkiego tofu, a następnie moczony w słodkim sosie sojowym.

Ø Chirashi sushi – forma sushi bez zawijania, w którym gotowany ryż jest podawany na dnie miski, a na wierzchu układane są różne kawałki ryb, owoce morza i warzywa.

Ø Temaki sushi – rodzaj bardzo prostego sushi, do którego nie potrzeba maty bambusowej. Arkusze nori zawija się w kształt rożka, a do środka wkłada się składniki.

Ø Oshi sushi – rodzaj sushi, w którym składniki są układane warstwami na dnie drewnianej prostokątnej formy. Po wyjęciu z naczynia sushi jest krojone na kawałki przypominające kształtem prostopadłościany.

Ø Oyakomaki – czyli ryż uformowany w kulki i owinięty surową rybą, w środku wypełnione farszem (jajkiem przepiórczym albo ikrą).

Ø Temari sushi – podobnie jak w przypadku oyakomaki ich podstawę stanowi kulka ryżu przykryta dodatkowym składnikiem. Dużą wagę przywiązuje się do ich wyglądu. Potrafią wyglądać jak prawdziwe małe dzieła sztuki. Nazwa pochodzi od „temari” – piłeczek tradycyjnie wykonanych z różnobarwnego jedwabiu, kiedyś służących do zabawy, a dziś spełniających funkcje dekoracyjne.

Istnieje jeszcze wiele innych nieoczywistych rodzajów sushi, które są charakterystyczne dla różnych regionów Japonii. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy i smaki, których zdecydowanie warto spróbować.

Czy nietypowe sushi można zrobić w domu i jak ugotować idealny ryż?

Czasem trudno znaleźć w restauracji czy sklepie mniej popularne rodzaje sushi. Jak w takim razie ich skosztować? Dobrym rozwiązaniem jest samodzielne wykonanie sushi w domu.

Ryż to podstawa. Na początku należy zadbać o to, by kupić odpowiedni rodzaj. Ten powinien odznaczać się wysoką kleistością i posiadać niewielkie nasiona, aby łatwo uformować go w różne kształty. Do przygotowania idealnej konsystencji konieczne jest również dodanie zaprawy do ryżu, składającej się z cukru, octu i wody, na rynku dostępne są gotowe mieszanki np. marki House of Asia.

Od czego zacząć? Na początku kilkukrotnie wypłucz ryż tak, by woda miała bezbarwny kolor, jest to bardzo ważny krok. Jeżeli posiadasz w domu ryżowar, to miarką dołączoną do zestawu odmierz ryż i dodaj do miski ryżowaru w stosunku 1:1. Zamknij i gotuj zgodnie z instrukcją. Jeżeli nie masz specjalistycznego sprzętu, nic straconego, użyj garnka z grubym dnem. Wsyp przepłukany ryż w proporcji jedna szklana ryżu do jednej szklanki wody, zakryj garnek pokrywką i gotuj przez 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Bez względu na sposób gotowania do przestudzonego ryżu musimy dodać wspomnianą wcześniej zaprawę. Sprawdźcie na opakowaniu, ile dokładnie sugeruje producent, ale standardowo jest to 1 łyżka na jedną szklankę surowego ryżu. Natomiast jeżeli lubicie słodko-kwaśny smak możecie dodać troszkę więcej zaprawy.

Co dalej? Przydatne tipy do przyrządzenia sushi

Wybierz najlepsze składniki: dobrej jakości ryż, świeże, surowe ryby, warzywa i dodatki, to zdecydowanie klucz do udanego sushi.
Pamiętaj o dobrych narzędziach do pracy: warto mieć w domu bambusową matę oraz ostre noże do krojenia składników.

Pamiętaj, aby składniki odpowiednio pokroić i przygotować. Ważne jest, aby nie przesadzać z ilością nadzienia, ponieważ zbyt dużo składników może uniemożliwić ładne zwinięcie sushi, a co więcej duży kawałek sushi będzie po prostu trudno włożyć do ust
Twórz różnorodne kombinacje: eksperymentuj z różnymi kombinacjami składników, aby odkryć swoje ulubione smaki i połączenia. Czasami te nieoczywiste mogą się okazać strzałem w dziesiątkę.

Pamiętaj też o prezentacji: sushi to nie tylko pyszne jedzenie, ale również sztuka podania i prezentacja. Nasz wzrok je pierwszy, dlatego warto zadbać o estetykę swojego sushi, a jedzenie będzie smakować jeszcze lepiej. Nie bez powodu sushi w Japonii podawane jest na deskach lub specjalnych do tego celu ozdobnych talerzach.

ZOBACZ TAKŻE:

Sushi jak schabowy, czyli o tym jak Japończycy nie kręcą rolek

Fot., źródło mat. prasowe Commplace