Jak zacząć warzyć?

To impreza jakiej jeszcze nie było! Piwowarzy domowi z całego kraju spotkają się, aby pokazać pasję do domowego warzenia piwa! Misja jest prosta – zaszczepić bakcyla piwowarstwa w jak największym gronie ludzi.

Już dziś (16 czerwca) odbędzie się I Festiwal Piwowarów Domowych. W jego ramach ponad 50 domowych piwowarów wystawi około 150 autorskich piw w różnych stylach. Uczestnicy imprezy będą mogli degustować ich piwa, a następnie zagłosować na najlepsze stoisko oraz piwo festiwalu. Na zwycięzców głosowania czekają atrakcyjne nagrody, w tym możliwość uwarzenia swojego piwa w Browarze Zamkowym w Cieszynie. Wybrane przez uczestników piwo będzie zatem można zobaczyć na sklepowych półkach w całym kraju!

Oprócz tego odbędą się wykłady, dyskusje panelowe i inne okołopiwne atrakcje. Festiwal to też dobra okazja, aby poznać proces warzenia krok po kroku i odkryć jak niewiele trzeba, aby zacząć samemu warzyć. 

Piwowarstwo domowe jest coraz popularniejsze w Polsce. Szacuje się, że domowe piwo warzy około 100 tysięcy osób, prawie tysiąc osób jest w Polskim Stowarzyszeniu Piwowarów Domowych. Ten festiwal jest formą podziękowania dla nich, a także promocją piwowarstwa domowego – podkreśla w rozmowie z reporterką WieleLiter.pl Artur Kamiński, prezes PSPD, organizatora imprezy.

Na festiwalu spotkacie między innymi jednego z najlepszych piwowarów domowych w Polsce Mariusza Bystryka, który wygrał około 30 konkursów piw domowych, kilkadziesiąt razy był na podium i zdobył puchar Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Aby zacząć warzyć trzeba mieć podstawowy sprzęt, na który składa się duży garnek, fermentor i kilka innych drobiazgów. Mamy obecnie sporo wysyłkowych sklepów piwowarskich, które także doradzają jak wystartować. W sumie trzeba wydać około trzystu złotych lecz wydatek szybko się zwraca, bo surowce w przeliczeniu na jedną butelkę piwa kosztują 1-1,50 zł. Następnie należy zagłębić się w lekturę, a jest sporo specjalistycznych książek i artykułów o warzeniu, więc jest w czym wybierać. Później trzeba zrobić pierwsze piwo i stwierdzić, czy się podoba. Bo najważniejsze jest, aby to lubić – podkreśla Mariusz Bystryk.
Całą rozmowę z nim znajdziecie TUTAJ.

Gdzie, kiedy, za ile? I Festiwal Piwowarów Domowych odbędzie się już dziś (16.06) w lokalu BABKA do wynajęcia przy ulicy Młocińskiej 5/7 w Warszawie, początek o godzinie 16. Cena standardowej wejściówki wynosi 69 złotych (mieszczą się w niej degustacje, unikalne szkło do degustacji oraz festiwalowe wykłady, pokazy, etc.) Bilety można nabyć tutaj.
Zobaczcie kilka fotek z przygotowań do dzisiejszej imprezy. 

Fot. PSPD