Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Warto jednak pamiętać, że kwasów tłuszczowych nienasyconych nie należy poddawać działaniu wysokiej temperatury. Obróbka termiczna, taka jak pieczenie czy smażenie, jest niekorzystna z punktu widzenia utraty tych wartości.
Jeżeli chcemy przyrządzić rybę „na ciepło” wybierzmy gotowanie na parze, najlepiej z dodatkiem naturalnych przeciwutleniaczy takich jak zioła i sok z cytryny.
Składniki:
- filet z łososia ok. 400 g
- sok z cytryny
- pieprz cytrynowy
- zioła, rozmaryn
Przygotowanie: Filet z łososia dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym i ulubionymi ziołami. Rybę umieścić w parowarze lub na nakładce na garnek do gotowania na parze i gotować przez ok. 20 min. W celu dodatkowego wzbogacenia smaku, można dodać do parującej wody przyprawy i zioła. Fot. ma charakter poglądowy. Źródło Akademia Dobrego Smaku SGGW.
ZOBACZ TAKŻE: