Łosoś cytrynowy na parze (prosty przepis)

Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Warto jednak pamiętać, że kwasów tłuszczowych nienasyconych nie należy poddawać działaniu wysokiej temperatury. Obróbka termiczna, taka jak pieczenie czy smażenie, jest niekorzystna z punktu widzenia utraty tych wartości.

Jeżeli chcemy przyrządzić rybę „na ciepło” wybierzmy gotowanie na parze, najlepiej z dodatkiem naturalnych przeciwutleniaczy takich jak zioła i sok z cytryny.

Składniki:

  • filet z łososia ok. 400 g
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • zioła, rozmaryn

Przygotowanie: Filet z łososia dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym i ulubionymi ziołami. Rybę umieścić w parowarze lub na nakładce na garnek do gotowania na parze i gotować przez ok. 20 min. W celu dodatkowego wzbogacenia smaku, można dodać do parującej wody przyprawy i zioła. Fot. ma charakter poglądowy. Źródło Akademia Dobrego Smaku SGGW.

ZOBACZ TAKŻE:

Co jeść, żeby mieć dobry humor?