Piwowarzy domowi uwarzyli mocarne piwo w wersji „na duże gary” (premiera)

Wee Heavy to rodem ze Szkocji deserowe, słodowe, gęste i mocne piwo (10,5% alk. obj.). Gęste, z karmelowo-słodową słodkością i z „symbolicznym” dodatkiem chmielu. Świetnie nadaje się jako akompaniament do deserów, ale także poprawi trawienie po dobrym posiłku, jako digestif.

Browar Zamkowy Cieszyn oraz Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych współpracują od wielu lat, wprowadzając z powodzeniem na rynek piwa wg receptur domowych piwowarów. Tradycyjne na początku grudnia odbywa się inauguracja Grand Championa, czyli najlepszego piwa domowego w danym roku, ale w wersji „na duże gary” z cieszyńskiego browaru.

Autorami receptury „Highlandera” w stylu Scotch Wee Heavy są Paweł Tokarski i Grzegorz Szymecki z Warszawy – zdobywcy tytułu Mistrzów Polski Piwowarów Domowych 2021. Edycja w 2021 roku była rekordowa w Polsce, a nawet w skali Europy! Czterdziestoosobowe jury, spośród 848 nadesłanych domowych piw wybrało najlepsze, które zostało Grand Championem 2021. Konkurs jest najbardziej prestiżowy w Polsce, także nagrody i splendor w gronie domowych piwowarów są nieocenione. Wielu uczestników Mistrzostw potwierdza, że to niesamowite uczucie móc walczyć z setkami kolegów i koleżanek, którzy podzielają to samo hobby. Tokarski i Szymecki jako nagrodę główną otrzymali 5000 zł oraz uwarzyli w Cieszynie wg własnej receptury premierowego „Highlandera”.

Wspomniany zwycięski duet to piwowarzy domowi ze sporym doświadczeniem. Wygrywali wcześniej wielokrotnie, w różnych kompetycjach w całym kraju, ale zdobyty w czerwcu tytuł w największym konkursie w Polsce to zdecydowanie ich najwyższe wyróżnienie. 

  Byliśmy w szoku, gdy usłyszeliśmy, że wygrał nasz „Highlander”! Nie tylko swoją kategorię, ale cały konkurs! Liczyliśmy bardziej na drugi trunek Rauch Doppelbock, a tu jednak Wee Heavy, czyli mocne, słodowe i deserowe piwo zostało najlepszym w Polsce, Grand Championem! Podczas ogłoszenia wyników mięliśmy ze sobą ostatnie butelki warki i wszyscy goście mogli spróbować oryginały, a to się zdarza bardzo rzadko. Warzenie piwa na cieszyńskiej warzelni to było niesamowite przeżycie i spełnienie marzeń każdego piwowara domowego – powiedział Paweł Tokarski z piwowarskiego duetu.

– Zupełnie nie spodziewaliśmy się sukcesu, chociaż sam medal na tym konkursie to było nasze marzenie. Tym bardziej że konkurencja była w tym roku ogromna! A tu nie dość, że złoty medal za kategorię, to jeszcze Grand Champion! Nie możemy doczekać się premiery 4 grudnia, bo jesteśmy bardzo ciekawi finalnego efektu piwa w wykonaniu Browaru Zamkowego Cieszyn – dodał Grzegorz Szymecki, współtwórca Grand Championa 2021.

Browar Zamkowy Cieszyn od samego początku warzy piwa spod znaku Grand Champion, czyli od 2009 roku. Proces nadzoruje i dogląda główny piwowar Dominik Szczodry.

– Bardzo cieszymy się z zespołem piwowarów Browaru Zamkowego Cieszyn, że mogliśmy wraz z Pawłem i Grzegorzem uwarzyć u nas piwo w tak nietuzinkowym i rzadko spotykanym stylu Wee Heavy. To piwna perełka nie tylko u nas, ale też w Europie. W Cieszynie stopniowo poszerzamy nasze portfolio np. o piwa tworzone we współpracy z piwowarami hobbystami, ale mamy też znakomite tradycyjne style w naszym autorskim portfolio. Możemy powiedzieć, że wspólnie tworzymy „nowe”, ale nie zapominamy o historii. Cieszę się, że tę historię w wielu aspektach będziemy kontynuowali – powiedział Dominik Szczodry, główny piwowar Browaru Zamkowego Cieszyn.

– Długoletnia współpraca PSPD z Browarem Zamkowym Cieszyn układa się bardzo pomyślnie. Naszym celem jest promocja piwowarstwa domowego, zachęcania do tworzenia własnoręcznie i pokazywania, że jest to hobby bardzo proste, ale dające wiele radości. Chcemy swoją misję realizować właśnie przez dotarcie do konsumentów dobrego, rzemieślniczego piwa. Jesteśmy przekonani, że to kooperacyjne z cieszyńskim browarem piwo da przede wszystkim efekt edukacyjny – powiedziała Magdalena Bergmann, prezeska Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Wee Heavy to rodem ze Szkocji deserowe, słodowe, gęste i mocne piwo (10,5% alk. obj.). Gęste, z karmelowo-słodową słodkością i z „symbolicznym” dodatkiem chmielu. Świetnie nadaje się jako akompaniament do deserów, ale także poprawi trawienie po dobrym posiłku, jako digestif.

Browar Zamkowy Cieszyn już od 2009 roku warzy rok rocznie piwa Grand Champion, czyli zanim jeszcze piwa kraftowe stały się modne. Od 3 lat współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych rozszerzyła się – stworzono serię na podstawie receptur piwowarów domowych: „Kiedyś w garze teraz w browarze”. Zwycięski „Highlander” Scotch Wee Heavy Tokarskiego i Szymeckiego jest trzynastym z kolei piwem Grand Champion warzonym w Cieszynie.

O Browarze Zamkowym Cieszyn

Najdłużej nieprzerwanie działający browar rzemieślniczy w Polsce, który warzy metodami tradycyjnymi. Został wybudowany w 1846 roku przez arcyksięcia Karola Ludwika Habsburga. Browar w swoim portfolio ma ponad 50 piw, które łączą tradycję z nowofalowym podejściem: od jasnych i ciemnych lagerów, przez piwa górnej fermentacji z dodatkami i mocno chmielone, na stylach leżakowanych w baczkach po mocnych alkoholach kończąc. Kompleks Browaru Zamkowego Cieszyn jest włączony w śląski Szlak Zabytków Techniki.

O Polskim Stowarzyszeniu Piwowarów Domowych

Zostało założone w 2010 roku w Browarze Zamkowym Cieszyn. Jest jednym z największych i najprężniej działających stowarzyszeń hobbystycznych w Polsce, skupiające prawie 1500 członków. Stowarzyszenie promuje piwowarstwo, organizuje konkursy piwa i szkolenia z warzenia, zajmuje się szkoleniem i certyfikowaniem sędziów piwa, a także zbiera i publikuje wiedzę dotyczącą piwa w jedyny w kraju profesjonalnym magazynie dotyczący piwowarstwa „Piwowar”. Fot. główna ma charakter poglądowy.

ZOBACZ TAKŻE:

Warzenie piwa w domu nie jest żadną magiczną sztuką

Moje warzenia to jest trochę jazda bez trzymanki