Dziś Światowy Dzień Czekolady. Znacie jej tajemnice?

To prawdziwa gratka dla łakomczuchów. Dziś (7 lipca) obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Aby godnie uczcić to święto, warto nie liczyć kalorii, tylko delektować się tym przysmakiem. A my mamy dla Was kilka słodkich tajemnic. ;-)

* Najważniejszym składnikiem dobrej czekolady jest najwyżej jakości ziarno kakaowca. Jako pierwsi uprawiali go Majowie i Aztekowie. Do zgniecionych ziaren dodawali wody oraz kukurydzy, chili czy miodu. Co ciekawe, ten specyfik nazywany był Xococalit, czyli gorzka woda. Pobudzał i był wykorzystywany podczas rytualnych modłów.

* Najzdrowsza jest gorzka czekolada, czyli taka, która posiada minimum 70 procent kakao.  Nie od dziś wiadomo, że pomaga nam m.in. odzyskać dobry humor, zwiększyć koncentrację, wzmacnia serce, poprawia nastrój i ma szereg innych dobroczynnych właściwości (oczywiście jedzona w rozsądnych ilościach). Najbardziej zaskakującą rzecz odkryli ostatnio brytyjscy naukowcy. Podobno czekolada jest też dobra na… kaszel i mogłaby stać się składnikiem leków przeciwkaszlowych.

* Jak wiadomo, dodaje też energii. Dlatego żołnierze, himalaiści, alpiniści biorą ją na każdą wyprawę. Czekolada znajduje swoich amatorów również w kosmosie, gdyż stanowi stałe wyposażenie astronautów. ;-)

Największy afrodyzjak

* Europejczyk zjada średnio około siedmiu kilogramów czekolady rocznie.

* Czekolada szkodzi niektórym czworonogom. Właściciele psów i kotów powinni zatem pamiętać, aby nie dawać jej swoim pupilom. Mogą bowiem się zatruć, a w skrajnych przypadkach nawet umrzeć.

* Słynny uwodziciel Casanova był jej wielkim fanem i uważał czekoladę za największy afrodyzjak. Wolał ją od szampana, nazywając ją niezwykłym eliksirem miłości.

* Jeden z najsłynniejszych czekoladowych cytatów pochodzi z książki Winstona Grooma. Stanowi życiowe motto głównego bohatera, czyli Forresta Gumpa i  brzmi “Życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz, co ci się trafi.”

* W czarno-białych filmach słynny reżyser Albert Hitchcock bardzo często używał czekoladowego syropu jako substytutu krwi.

* Wielu z Was z pewnością zgodzi się z popularnym internetowym memem, że czekolada to… warzywo! Skoro bowiem powstaje z kakao, które wytwarza się z owoców kakaowca, które z kolei jest drzewem, tak więc nic dziwnego, że można dojść do wniosku, że czekolada to warzywo ;-)

ZOBACZ TAKŻE:

https://wieleliter.pl/2019/04/08/chrup-na-zdrowie-czyli-je-sie-takze-uszami/