Beergoszcz – festiwal dla beer geeków i piwnych laików

Browary rzemieślnicze na zawsze zmieniły sposób myślenia o piwie. Piwo rzemieślnicze to szał smaków, rodzajów, gatunków i interpretacji.  I tak też będzie podczas bydgoskiego festiwalu Beergoszcz. Setki piw, food trucki, koncerty, pokazy kulinarne, strefy gier planszowych i video czekają na tych, którzy 17-18 maja pojawią się w Hali Łuczniczka. 

Reklama

W tym roku na Beergoszczy będziemy gościć 27 browarów, które zaserwują nie tylko piwa w różnych stylach, ale także cydr. Pojawi się sporo nowych browarów, które dopiero zaczynają przygodę zarówno z warzeniem piwa jak i z festiwalami piwnymi. Nie zabraknie też food trucków, gdzie każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Na scenie pojawią się dwa zespoły – w piątek zagrają bydgoscy bluesmani, a w sobotę – zespół Gra Sów z Poznania. Nowością będzie rozbudowana strefa rozrywki, w której będzie można pograć w różne planszówki oraz piłkarzy. Ciekawą atrakcją, którą planujemy na wczesne popołudnie w sobotę będzie strefa gotowania. Dwóch kucharzy, którzy na co dzień szkolą reprezentację kucharzy Wojska Polskiego przygotuje na bazie piwa różne potrawy. Oczywiście, na koniec przewidziana jest degustacja tych dań. “Uzbroiliśmy się” również w zapas ciekłego azotu, dzięki któremu będziemy dla gości imprezy przygotowywać piwne sorbety. Pogoda ma być ładna, więc mamy nadzieję, że przyjdzie dużo osób spragnionych dobrego piwa. :-) Mamy też nowe szkło, które mam nadzieję, że ucieszy nie tylko kolekcjonerów. Bo ze szkła piwa smakuje po prostu lepiej – podkreśla w rozmowie z reporterką WieleLiter.pl Michał Piotrowski, organizator Festiwalu Piwa Beergoszcz.

Imprezą towarzyszącą Beergoszczy będzie IV Beergoski Konkurs Piw Domowych organizowany przez Kujawsko-Pomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. 

Do oceny mamy około setki piw w trzech stylach: APA, Best Bitter, White IPA. Sędziować będzie 9-osobowy zespół jurorów, sędziów certyfikowanych PSPD oraz ekspertów z branży, oprócz Bydgoszczy będą sędziowie z Torunia, Warszawy, Łodzi, Szczecina i Poznania. Zwycięzców zaprezentujemy w sobotę wieczorem na głównej scenie Beergoszczy w Łuczniczce – mówi Magdalena Bergmann, prezes Kujawsko-Pomorskiego OT PSPD.

Ta edycja festiwalu będzie wyjątkowa pod pewnym względem. Nagrody, które można byłoby wygrać w konkursach podczas festiwalu organizatorzy przekazali na licytację, której celem jest zbiórka na terapię dla 2,5 rocznego Kubusia.  Jest on synkiem Karoliny Laydych i jednego z utytułowanych bydgoskich koszykarzy Sebastiana Laydych, który całą karierę grał w Enea Astoria Bydgoszcz. Maluch cierpi na całościowe zaburzenie rozwoju jakim jest autyzm.  Terapie są bardzo kosztowne, a dziecko jest teraz w najlepszym wieku, aby wywalczyć sobie normalne życie.  Rodzice przygotują specjalne stoisko, na  którym będziecie mogli kupować gadżety wystawców i festiwalu. Każda złotówka przekazana będzie na zbiórkę na leczenie. 

Przepytaliśmy niektóre browary, które będą obecne na Beergoszczy o to, co przygotowały na festiwal  (kolejność przypadkowa).

Michał Trzpis Browar Rzeka Piwa: Nie wyobrażamy sobie sezonu festiwalowego bez udziału w Beergoszczy! Pochodzimy z Bydgoszczy, więc to nasz “domowy” festiwal. Cała masa bliższych i dalszych znajomych odwiedzających nasze stoisko powoduje, że atmosfera jest wyjątkowa. No i Beergoszcz to jedyny festiwal, po którym można wrócić do domu tramwajem i przespać się we własnym łóżku, a nie w hotelu ;-) Oficjalnie pojawimy się na nim po raz trzeci, chociaż zanim nasz browar wystartował jako klienci braliśmy udział we wszystkich edycjach. Na kranach będziemy mieć dwa premierowe piwa – Czochraj Bobra, czyli IPĘ z ogromną ilością pulpy z mango oraz Bolesława Bobrego 2.0 – nową, udoskonaloną warkę Polish Ale. Poza premierami polejemy także amerykańską pszenicę, Belgian Pale Ale, wiśniowe Gose czy nasze dwa imperialne Stouty z orzeszkami ziemnymi – wersję podstawową oraz leżakowaną w beczce po bourbonie Woodford. A to nie wszystko co dla Was przygotowaliśmy  :-) Do zobaczenia!

Przemysław Szyduk Rock Browar Jarocin: Na początku marca pojawiliśmy się w Bydgoszczy z naszym piwem na Festiwalu Azjatyckim. Bardzo udana impreza pełna ciekawych smaków i ludzi z pasją. Jarocińskie piwo wpisało się w klimat imprezy bardzo dobrze. Smakowała Amerykańska Pszenica, która pozwalała odpocząć po wyrazistych potrawach, a serca rozgrzewał koźlak pszeniczny. Teraz wracamy na festiwal Beergoszcz! Jest to dla nas bardzo ważne wydarzenie. Będziemy mieli okazję spotkać ludzi, dla których kultura piwna ma duże znaczenie. Zaprezentujemy nasze ulubione gatunki i pokażemy, co udało nam się osiągnąć w ciągu roku działalności naszego rockowego browaru! Zapraszamy na nasze stoisko!

Kuba Sujkowski Browar Hopium: Przywozimy sporo piw, które mamy w stałej ofercie. Jak co roku przygotowujemy też festiwalowe piwa. W tym roku będzie to kwas, a dokładniej Berliner Weisse z dodatkiem mango i maliny (w aromacie czuć bardziej mango). Bardzo lubię Beergoszcz i Bydgoszcz, bo przyjeżdżamy tam już od tylu lat że czujemy się jak u siebie. W zasadzie mogę powiedzieć, że mamy w tamtejszym piwnym środowisku przyjaciół. Stojąc na stanowisku rozpoznaje już także mnóstwo ludzi, którzy przychodzą tam od pierwszej edycji. Ten festiwal jest dla mnie wyjątkowy. Jako piwowarzy chcemy zawsze dobrać piwo do oczekiwań osoby, która przyszła na festiwal zgodnie z jej poziomem ”zaawansowania” w kwestii piw kraftowych. Choć z tym bywa różnie, bo osoba nie pijąca nigdy kraftów może zasmakować w RISach BA czy innych “cięższych” piwach. Wszystko zależy od podniebienia. Chcemy także przedstawiać ludziom, którzy do nas przychodzą to,  co robimy i dlaczego wybrane piwo smakuje tak, a nie inaczej. Mamy już za sobą tyle festiwali, że czasami wystarczy, że zamienię z kimś trzy słowa i wiem co nalać mu do szkła. Zresztą na praktycznie każdym stoisku osoba może spróbować piwa przed zakupem. Nie sprzedajemy kota w worku, bo chcemy żeby każdy odszedł od naszego stoiska zadowolony. :-)

Rafał Polok Browar Jastrzębie: Rotacyjnie na kranach będą piwa: Hoppy Lager, 3 zboża, pszeniczne, Old Ale i Belgian Tripe. Te piwa będą na sto procent, nad resztą jeszcze się zastanawiamy. Ogólnie będziemy mięć aktywnych sześć kranów, więc będzie w czym wybierać. Po raz pierwszy będziemy w Bydgoszczy i mamy nadzieję, że na Łuczniczkę zawita dużo ludzi. :-)  Ci, którzy nie znają się na piwach kraftowych i nie znają naszych produktów mogą dostać od nas małą degustacyjną próbkę przed zakupem.

Marek Wziątek Browar za Miastem: Od samego początku staramy się warzyć piwa, które będą lepsze od tych, które oferują koncerny, a jednocześnie akceptowalne i pijalne dla szerszego grona konsumentów. Chcemy zapraszać do świata piw rzemieślniczych ludzi, którzy przez większą część życia pili eurolagera. Pragniemy pokazać im, że piwny świat jest znacznie bogatszy i ciekawszy. Nie chcemy im jednak serwować jakiś ekstremalnych smaków, ale piwa pijalne, zrównoważone i akceptowalne. Z jednej strony mamy dobrze znane style typu Pilsner czy pszeniczne, ale mamy też piwa dla fanów nowej fali. Na Beergoszcz przywieziemy także nowe piwa m.in. sesyjną Ipę z sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową o pięknej nazwie “Letnia przygoda”, a także piwo “Słoneczny dzień”, czyli pszeniczne z dodatkiem przecieru z mango i soku z marakui. Są to piwa na ciepły dzień, łatwiejsze w odbiorze i dla fanów lżejszych smaków. Z nowości zaprezentujemy też New Englanda i amerykańskie pszeniczne. Znajdzie się także coś dla fanów mocniejszych wrażeń czyli Risy – jedna partia dojrzewała z wanilią macerowaną w bourbonie, a druga – z płatkami dębowymi z beczki po Sherry Oloroso. Są to piwa do delektowania się. Przywozimy do Bydgoszczy 14 różnych piw, które będą dostępne rotacyjnie na ośmiu kranach plus piwa w butelkach. Będzie w czym wybierać, zapraszamy. :-)

Browar Pivovsky: To nasza pierwsza edycja i cieszymy się, że przyjedziemy do Bydgoszczy. Liczymy na pozytywny odbiór, fajną atmosferę i dużo ludzi. Przyjeżdżamy z czterema piwami na kranie: Pils, Hefeweizen, Double Ipa i Double Ipa z gruszką, do tego trzy kolejne w butelkach. Do zobaczenia!

Basia z ekipy browaru Psotnik: Będziemy mieć sześć kranów. Prawdopodobnie podpięte będą: Earl Grey IPA, Belgian Golden Strong Ale, American Witbier, pszeniczne z zieloną herbatą, brzoskwinią i ananasem, kwas z kafirem i inne. Mamy nadzieję, że będzie schodzić i będzie rotacja piwek. ;-) To nasza pierwsza Beergoszcz, więc zobaczymy. Bydgoszcz fajnie nas przyjęła na innych imprezach, ludzie są świetni i znają się na piwie więc mamy nadzieję, że i tym razem będzie super. :-) Patrząc na nasze rożne wyjazdy i imprezy, to bydgoszczanie nas zaskoczyli znajomością kraftu. Na pewno znajdą się osoby dopiero zaczynające przygodę z piwem rzemieślniczym, ale mamy coś dobrego dla każdego. ;-)

Krzysztof Śmiglak Browar Łąkomin:  Zabieramy ze sobą duży przekrój piw tak, aby zarówno Beer Geek jak i początkujący amator znalazł coś dla siebie. Zaserwujemy: tradycyjnego Pilsa Niemieckiego – Złoty Zając (Pils Niemieckiego); nowofalowego Pilsa nachmielonego Ameryką – Der Amerikaner (American German Pilsner); orzeźwiającą pszeniczną IPĘ – AmeryŁANka (Wheat IPA); aksamitnego żytniego stouta – Wiejski Krecik (Rye Stout); wariację na temat tradycyjnego Barleywine’a – Czarny Basior (Black Barleywine); premierowego sztosa: Wheat Wine leżakowany w beczce po rumie – Biały Kieł na Karaibach (Wheat Wine Rum BA) To już będzie nasza czwarta wizyta na Beergoszczy – bardzo lubimy tam wracać, gdyż nie jest to jednowymiarowy festiwal. Co roku nasze stoisko odwiedzają stali bywalcy, którzy świetnie znają się na piwach, ale z każdą edycją coraz więcej jest osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z piwem rzemieślniczym.

Marek z ekipy Piwo Stalove: Na festiwalu będziemy mieli z sobą Witbiera który dobrze wypadł na ostatniej edycji… do tego APA, Cream Stout, jakaś IPA też się znajdzie. ;-) Kogo się spodziewamy? Zapewne będą i stali bywalcy i nowi… I tacy którzy zapytają: Macie jakieś dobre piwo jasne? I tacy którzy będą dociekać: Jakie drożdże daliście i jaki sposób zacierania obraliście? ;-) Dla każdego coś przygotowaliśmy… Bo to klient dyktuje to co mamy robić, a nie browary odbiorcom – jak się niektórym wydaje. :D A dodam jeszcze, że na tę edycję przygotowaliśmy świetne gadżety :D Do zobaczenia już niedługo!

Browar Osowa Góra: Zazwyczaj na Beergoszczy jest sporo nowych ludzi i taki festiwal to dobra okazja, aby poznali piwne rzemiosło. W tym roku przygotowaliśmy premierowe piwo – FRESH! Jest to Fruit Ale z dodatkiem pulpy z marakui, pierwsze piwo z dodatkiem owoców w naszym browarze – efekt jest bardzo orzeźwiający i owocowy :-) Oprócz tego przygotowaliśmy dwa piwa specjalne: RISpect z płatkami dębowymi macerowanymi w bourbonie i TWISTER – ulepszoną recepturę naszego vermonta, a przede wszystkim zmienione drożdże. Warto spróbować :) Pozostałe piwa to nasze klasyki w tym m.in. Quadrupel, Witbier, Pils Bohemski czy Imperial IP.  Dbając o środowisko, przygotowaliśmy dla Was specjalną cenę na pokale o pojemności 0,3l – dostępne będą za jedyne 8 złotych. Łączy się to z jakością piwa rzemieślniczego i kulturą spożywania ze szklanego pokala. Poza tym będą również pokale 0,5l i koszulki. Do zobaczenia :-)

Zeszłoroczną rozmowę z organizatorem Beergoszczy Michałem Piotrowskim znajdziecie TUTAJ.

ZOBACZ TAKŻE:

Piwo jak ostrygi, a nie jak hot-dog ze stacji

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *