WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) od lat alarmuje, że jemy za dużo soli. Według jej zaleceń powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 gram (płaska łyżeczka od herbaty) soli na dobę – jemy jej jednak znacznie więcej. Wynika to z tego, że sól jest ukryta w produktach spożywczych m.in. w pieczywie, wędlinach, serach, konserwach, mieszankach przypraw i gotowych daniach.
Sól stanowi dobre źródło sodu w diecie człowieka. Okazuje się jednak, że dosalanie nie jest potrzebne, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego pierwiastku – w podstawowych produktach jest go wystarczająco, by pokryć dzienne zapotrzebowanie.
Trudno jest wyobrazić sobie niektóre dania bez słonego posmaku. Sól nie jest jednak niezastąpiona. Zamiast doprawiać potrawy solą, można używać w tym celu ziół. To zdecydowanie tańsze rozwiązanie, bo zioła, które doskonale ją zastępują – estragon, tymianek i lubczyk – z powodzeniem można uprawiać w domu.
Mieszanka ziół, która zastąpi sól
Do skomponowania własnej mieszanki zastępującej sól można użyć: majeranku, estragonu, czosnku, cebuli, papryki słodkiej, bazylii, kolendry, czarnego pieprzu, lubczyku, imbiru, gorczycy, kurkumy, kminku, oregano, tymianku, chili, kozieradki.
Czasami warto jest poeksperymentować. :-)
ZOBACZ TAKŻE:
Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe
Źródło: Akademia Dobrego Smaku SGGW. Prezentowany materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i w rozumieniu obowiązujących przepisów nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia, ponadto nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Materiał nie może zastępować specjalistycznych badań lekarskich ani profesjonalnego doradztwa medycznego. Przed zastosowaniem jakichkolwiek procedur należy skonsultować się z lekarzem.