Jabłek spożycie przedłuża życie

Jabłka są w naszej strefie klimatycznej bardzo popularne, łatwo dostępne i chętnie spożywane. W Polsce stanowią one około 50% wszystkich spożywanych owoców. I dobrze! Są one bowiem źródłem cennych składników odżywczych, które gromadzą się w skórce jabłka. Jednocześnie ta część owocu jest też najbardziej narażona na kontakt ze środkami chemicznymi stosowanymi w sadzie, co z kolei budzi nasz lęk. Lepiej więc jeść je w całości czy obierać?

Atrakcyjna skórka

Skórka jabłka nie tylko sprawia, że wygląda ono apetycznie. To właśnie w niej znajdziemy znacznie więcej wartościowych substancji odżywczych w porównaniu z miąższem: witaminy C, wapnia, potasu i przede wszystkim antyocyjanów – czerwonych barwników pełniących funkcję zmiataczy wolnych rodników. Obierając jabłko ze skórki, tego wszystkiego się pozbawiamy.

Pozostałości środków ochrony roślin

Największy lęk konsumentów budzą różnego rodzaju środki chemiczne stosowane w prowadzeniu sadów: przede wszystkim pestycydy i herbicydy. Wolne od tych substancji są owoce z upraw ekologicznych. Nie znaczy to jednak, że skórka innych owoców nie nadaje się do spożycia.

–  Większość środków chemicznych stosowana jest na długo przed zbiorem owoców. Istnieją także ściśle określone zalecenia kiedy i jakie dawki preparatu mogą być stosowane oraz ile czasu musi upłynąć od zabiegu do zbioru, by ewentualne śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin nie stwarzały zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Polscy sadownicy to bardzo dobrze wyedukowana grupa producentów, którzy doskonale wiedzą, jak prowadzić sady, by owoce nie zawierały szkodliwych substancji. Oczywiście na skórce jabłek i innych owoców jakieś chemiczne pozostałości mogą być obecne. Nie mogą one jednak przekraczać rygorystycznych norm, które są uznawane jako bezpieczne dla zdrowia. Od kilku lat w niektórych sieciach supermarketów obecny jest trend ustalania dodatkowych kryteriów dla sadowników dostarczających owoce do tych sklepów. Przykładowo, niektóre wymuszają prowadzenie programu ochrony sadu w taki sposób, aby liczba pozostałości substancji aktywnych w owocach nie przekroczyła czterech, a suma ich pozostałości była znacznie mniejsza od norm obowiązujących w UE. Obecnie wdrażane są takie programy ochrony sadów, które umożliwiają produkcję jabłek zgodnie z indywidualnymi wymaganiami supermarketów i oczekiwaniami konsumentów. Poza tym obecność pozostałości substancji aktywnych w owocach jest bardzo łatwa do wykrycia. Biorąc pod uwagę konkurencję na rynku i świadomość konsumentów, żaden sadownik nie może pozwolić sobie na ryzyko dostarczenia towaru, którego jakość jest niezgodna z normami. Wykrycie takiego nadużycia grozi zerwaniem kontraktu na dostawy, a nawet bankructwem – podkreśla  prof. dr hab. Kazimierz Tomala z Samodzielnego Zakładu Sadownictwa SGGW.

Jak myć jabłka?

Jeśli jednak ktoś nadal obawia się pozostałości środków chemicznych na skórce jabłka, może się ich pozbyć w sposób łatwy i skuteczny. Aby usunąć z powierzchni owoców szkodliwe bakterie należy wypłukać je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Pozostałości pestycydów pozbędziemy się, myjąc owoce w wodzie o odczynie zasadowym, czyli np. z dodatkiem sody. Na koniec, aby zneutralizować pH jabłka, powinno się je wypłukać w czystej wodzie. W ten właśnie sposób sprawimy, że owoce na pewno będą bezpieczne dla naszego zdrowia i nie będziemy musieli pozbywać się cennej skórki.

Jabłek spożycie przedłuża życie

Jabłka są w naszej strefie klimatycznej bardzo popularne, łatwo dostępne i chętnie spożywane. W Polsce stanowią one około 50% wszystkich spożywanych owoców. I dobrze! Są one bowiem źródłem cennych składników odżywczych mających znaczący wpływ na nasze zdrowie.

Średniej wielkości jabłko ma zaledwie ok. 100 kcal i niewielki indeks glikemiczny (35). Znaczną część tego owocu stanowi błonnik pokarmowy. Z tego powodu jabłka są dobrym elementem diet odchudzających.

Jabłka są źródłem wielu substancji bioaktywnych, zwłaszcza związków polifenolowych, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które mają szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim blokują one rozwój wolnych rodników oraz wykazują możliwość dezaktywacji frakcji LDL cholesterolu. W owocach tych znajdziemy także pektyny, witaminę C, beta-karoten i potas.

Regularne spożywanie przynajmniej jednego jabłka dziennie pomaga utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji i zapobiegać wystąpieniu wielu chorób. Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali np., że regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

ZOBACZ TAKŻE:

Co lepsze? Kawa czy napar imbirowy

Źródło Akademia Dobrego Smaku SGGW. Prezentowany materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i w rozumieniu obowiązujących przepisów nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia, ponadto nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Materiał nie może zastępować specjalistycznych badań lekarskich ani profesjonalnego doradztwa medycznego. Przed zastosowaniem jakichkolwiek procedur należy skonsultować się z lekarzem.