Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływają na pracę serca, mózgu czy wzroku. Jednym z ich źródeł jest łosoś. Sprawdź jak go przyrządzić, aby uniknąć straty cennych substancji odżywczych.
Akademia Dobrego Smaku SGGW proponuje poprawiającą nastrój kolorowa sałatka z omega-3
Składniki:
- Łosoś
- Awokado
- Jajko
- Oliwki
- Sałata
- Pomidor
- Cebula czerwona
- Siemię lniane
- Olej lniany
- Sól
- Pieprz
- Zioła
- Cytryna
Przygotowanie: Na talerzu lub w misce wyłożyć umyte liście sałaty. Rozłożyć na nich oliwki, ugotowane na twardo jajo, pokrojone pomidory, awokado i całość posypać siemieniem lnianym. Jeśli łosoś pochodzi z rzetelnego źródła i mamy pewność, że jest wysokiej jakości i świeżości można pokroić go na kawałki i dodać do sałatki w postaci surowej. Jeśli nie jesteśmy pewni jego pochodzenia należy poddać go działaniu wysokiej temperatury. Aby wyniknąć strat cennych kwasów tłuszczowych omega-3 najlepiej przygotować go na parze lub upiec w piekarniku przez krótki czas. Przygotować sos z oleju lnianego, soli, pieprzu i ulubionych ziół i polać nim sałatkę. Całość skropić sokiem z cytryny, który wykazuje działanie przeciwutleniające, co zapobiegnie utlenianiu się nienasyconych kwasów tłuszczowych.
ZOBACZ TAKŻE:
Fot.ma charakter poglądowy; źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl. Prezentowany materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i w rozumieniu obowiązujących przepisów nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia, ponadto nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Materiał nie może zastępować specjalistycznych badań lekarskich ani profesjonalnego doradztwa medycznego. Przed zastosowaniem jakichkolwiek procedur należy skonsultować się z lekarzem.