Sprawdź jak smakuje olejek CBD

Nie da się ukryć, że w kwestii suplementów diety ich smak jest ważnym kryterium wyboru. W końcu, kto chciałby codziennie przyjmować coś, co mu zupełnie nie odpowiada? Oleje roślinne mają to do siebie, że ich smak bywa dość specyficzny – w związku z tym nie każdemu przypadają do gustu. A jak jest z kannabidiolem? Czy olejki CBD da się lubić?

Smak oleju CBD

Olejki CBD cieszą się obecnie największą popularnością wśród wszystkich dostępnych na rynku produktów konopnych. W ich składzie znajdziemy głównie ekstrakt pozyskiwany z kwiatów konopi włóknistych, który zawiera kannabidiol – substancję aktywną, która – zdaniem wielu szanowanych naukowców – wykazuje pewne zdolności terapeutyczne. W każdym oleju konopnym tłoczonym na zimno zawarta jest funkcjonalna substancja nośna, która rozprowadza ekstrakt CBD.

Smak oleju CBD bywa określany na różne sposoby – najczęściej jako delikatnie gorzkawy, ziemisto-trawiasty, z lekką nutą orzechową. Jednakże, odczucia smakowe są subiektywne i mogą się różnić dla każdej osoby. Dla wielbicieli bardziej wytrawnych potraw, gorzkawe nuty oleju CBD mogą stanowić interesujące doświadczenie. Z kolei osoby bardziej wrażliwe lub ze skłonnościami do mdłości, mogą odebrać ten smak zupełnie inaczej. Istnieją jednak sposoby na jego złagodzenie – o tym napiszemy w dalszej części artykułu.

Od czego zależy smak olejku CBD?

Olejki CBD wyróżniają się charakterystycznym smakiem, który wynika z bogatego składu chemicznego konopi. Znaleźć w nim można m.in. terpeny, nazywane również naturalnymi olejkami eterycznymi. Wydzielane są one przez gruczoły rośliny i stanowią jeden z kluczowych elementów wpływających na smak produktu końcowego. Wśród terpenów możemy wyróżnić:

  • pinen o smaku igliwia,
  • hamulen o smaku piżmowym, ziemistym
  • limonen odpowiadający za smak cytrusowy,
  • kariofilen mający smak ostry, przypominający pieprz.

Oprócz terpenów, na smak olejku CBD wpływają flawonoidy zawarte w kwiatach konopi. Te fitozwiązki, oprócz swoich właściwości antyoksydacyjnych, wyróżniają się również charakterystycznym aromatem. W konopiach występuje wiele różnych odmian flawonoidów, z których każda ma swój unikalny zapach i smak.

Finalne wrażenia smakowe oleju CBD zależą również od innych substancji dodawanych na etapie produkcji – mowa tutaj głównie o olejach nośnikowych. Oprócz oleju z konopi, często stosuje się zimnotłoczone oleje z pestek winogron, sezamu czy oliwę z oliwek, które mają własne aromaty, wpływające na finalny smak produktu.

Czy smak olejku CBD można zmienić?

Jeśli nie przepadasz za charakterystycznym smakiem olejku CBD, istnieją sposoby na jego poprawę, bez wpływu na właściwości kannabidiolu. Do „trików” polecanych przez konsumentów produktów konopnych należą, między innymi:

  • połączenie olejku CBD z miodem,
  • umycie zębów miętową pastą przed spożyciem CBD,
  • wzbogacenie olejku CBD kilkoma kroplami olejku miętowego,
  • zjedzenie odrobiny masła orzechowego przed lub po aplikacji CBD pod język.

Olejek CBD można dodać również do pożywienia. Wszelkiego rodzaju sosy, koktajle czy soki skutecznie zamaskują oryginalny smak kannabidiolu. W takim przypadku należy jednak pamiętać, że wchłanianie CBD przez organizm może być nieco wolniejsze i mniej skuteczne. Źródło goldenfoxcbd.biuroprasowe.pl

ZOBACZ TAKŻE:

Dieta bogata w… konopie! Z czym to się je?