– Gdzie się piwo pije, tam się dobrze żyje! – głosi słynne czeskie przysłowie. 6 sierpnia szczególnie warto wychylić kufel tego trunku, bo dziś (25 maja) obchodzimy Dzień Piwowara.
Jak wiemy z badań archeologicznych piwem raczyli się już w starożytnej Mezopotamii. Obecnie to najchętniej pity – zaraz po wodzie i herbacie – napój świata.
Nie wszyscy wiedzą, ale naukowcy odkryli, że umiarkowanie picie piwa pomaga chronić serce, wzmacnia układ odpornościowy oraz kości. Ten trunek zawiera witaminy z grupy B oraz minerały, w tym krzem, wapń, magnez czy potas. Sto gram piwa zawiera przeciętnie około 40 kalorii.
Jak zatem uczcić ten dzień? Najlepiej spotkać się ze znajomymi i uraczyć się dobrym piwem, zwłaszcza, że w Polsce dostaniemy piwa rzemieślnicze w różnych stylach i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Warto przy tej okazji wznieść zdrowie za tych, którzy to piwo nam warzą! :-)
Pamiętajcie jednak o tym, że jest to nadal alkohol i należy pić go w umiarze! Przypominamy też, że alkohol przeznaczony jest tylko dla osób pełnoletnich.
A my z okazji tego wyjątkowego dnia przypominamy rozmowę z piwowarem domowym.
Inne piwne ciekawostki, wywiady oraz relacje z piwnych festiwali znajdziecie TUTAJ.