Smaczny i zdrowy piernik… pomidorowy (prosty przepis)

Do Europy owoce pomidorów zostały przywiezione w 1496 roku przez Krzysztofa Kolumba razem z ziemniakami i tytoniem. Sadzonki dotarły do Sycylii i okazało się, że klimat tej wyspy wyjątkowo tym roślinom odpowiada. Zaczęły bujnie rosnąć i swobodnie krzyżować się pomiędzy sobą. Do dalszych prac hodowlanych wybierano tylko te krzewy, których owoce były słodkie.

Swoje właściwości prozdrowotne pomidory zawdzięczają zawartości związków biologicznie czynnych, w szczególności witaminy C, karotenoidów i beta-karotenu, flawonoidów, rutyny, a także zawartości makroelementów: potasu, wapnia i magnezu. Witamina C, karotenoidy i flawonoidy posiadają właściwości przeciwutleniające, neutralizują wolne rodniki i przeciwdziałają rozwojowi nowotworów.

Głównym cennym związkiem, jaki można znaleźć w pomidorze jest likopen. Związek ten jest dominującym karotenoidem w owocach pomidora i występuje w większych stężeniach niż beta-karoten czy inne karotenoidy. Istnieje hipoteza, że pełni on istotną rolę w ludzkim systemie odpornościowym. Poza tym jest substancją niepolarną (wykazuje powinowactwo do tłuszczów), w związku z tym zmniejsza syntezę „złego” cholesterolu (LDL), a podwyższa aktywność frakcji HDL. Więcej informacji o pomidorze znajdziecie tutaj.

Przepis na piernik pomidorowy Akademii Dobrego Smaku SGGW

SKŁADNIKI
200 g mąki (ryżowa, pszenna, owsiana)
2 jaja
150 g ksylitolu lub erytrolu
150 ml oleju roślinnego
400 g pomidorów krojonych (z puszki)
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy korzenne
szczypta soli
powidła śliwkowe
orzechy do dekoracji

POLEWA
50 g czekolady 90% kakao
20 g oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE

  • Do dużej miski wsypać mąkę, dodać całe jaja, ksylitol lub erytrol, olej roślinny i pomidory z puszki.
  • Wszystko dokładnie zblendować.
  • Dodać przyprawy korzenne, sodę i proszek do pieczenia.
  • Wymieszać dokładnie łyżką.
  • Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
  • Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 1 h.
  • Po upieczeniu poczekać do ostygnięcia.
  • Zimne ciasto przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi.
  • Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać.

Przygotowaną polewą polać ciasto, posypać ulubionymi orzechami i poczekać do zastygnięcia czekolady.

ZOBACZ TAKŻE:

Świąteczne potrawy w nowoczesnym wydaniu (przepisy)

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl