Jesienna pokusa – babeczki dyniowo-kawowe z karmelem (przepis)

Jesień stopniowo ustępuje miejsca nadchodzącej wielkimi krokami zimie. Najwyższa pora zatem, aby spróbować ostatnich jesiennych przepisów w tym sezonie. Czego nie może nam zabraknąć o tej porze roku, abyśmy mogli poczuć jesienny klimat, ale też troszeczkę się pobudzić? Oczywiście dyni, która okaże się świetnym urozmaiceniem energetycznych kawowych babeczek.

Babeczki dyniowo-kawowe polane karmelem

Prosty przepis, który daje niezwykle pyszny efekt: dyniowo-kawowe babeczki to świetna propozycja dla fanów jesieni. Smakują podobnie do kultowej kawy – pumpkin spice latte, a do tego stanowią idealną przekąskę na podwieczorek. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wymyślnych składników ani unikalnych przypraw – ich czar polega na prostocie. Zatem sięgnijmy po łyżki, szklanki, kilka foremek i zaczynajmy!

Składniki:

Puree z dyni:
· wystarczy jedna mała dynia

Ciasto:
· 1 i 1/3 szklanki mąki
· 1 szklanka cukru
· 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
· 3/4 szklanki puree z dyni
· 1/2 szklanki oleju
· 2 jajka
· szczypta soli

Karmel:
· 1 i 1/2 szklanki cukru
· 4 łyżki wody
· 1/3 szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie: Na początku przygotowujemy puree – dynię kroimy na małe kawałki i usuwamy z nich pestki. Następnie przekładamy pokrojoną dynię na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy ją przez około 60 minut w temperaturze 180°C. Gdy dynia będzie już miękka i ostudzona, możemy wyjąć z niej miąższ łyżeczką, a następnie przy użyciu blendera zmiksować go na gładką masę.

By przygotować ciasto, mieszamy mąkę z: kawą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Całość odstawiamy na bok. Następnie do zmiksowanej dyni dodajemy cukier oraz olej i ponownie łączymy składniki, tym razem przy użyciu miksera. Do masy stopniowo dodajemy najpierw jajka, a później suche składniki – wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek (wcześniej wyłożonych papilotkami). Foremki wypełniamy ciastem i pieczemy około 15–20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu należy pozostawić babeczki do wystudzenia. Następnie przechodzimy do dekoracji.

Na koniec do przygotowania została nam tzw. „wisienka na torcie”, czyli karmel. Najpierw przesypujemy cukier do garnka o grubszym dnie i dodajmy wodę, tak aby pokryła ona całą powierzchnię cukru. Całość podgrzewamy na średnim ogniu i… nie mieszamy! Gdy cukier się rozpuści i nabierze brązowej barwy, dodajemy śmietankę 30% i razem krótko gotujemy, aby konsystencja się wyrównała. Zdejmujemy karmel z ognia i czekamy, aż wystygnie. Po paru chwilach możemy polać nim jesienne babeczki. Gotowe! Jeśli jesteście ciekawi innych prostych i smacznych przepisów, które były hitem mijającej jesieni, to koniecznie zajrzyjcie na www.najlepszewkuchni.pl.

ZOBACZ TAKŻE:

Niemarnowanie w kuchni – jak zrobić coś z niczego?

Fot., źródło mat. prasowe SM Mlekpol