Borówki z 10 mln konsumentów w październiku

Borówka kończy sezon z liczbą 10 mln konsumentów w samym tylko październiku. Od 2 lat realizowane są badania konsumpcji. W tym okresie żaden innych gatunek w Polsce – owoców i warzyw – nie może pochwalić się tak dużym wzrostem. W porównaniu do października 2020, borówka zyskała 35%, czyli 2,6 mln nowych konsumentów. Pełne wyniki badań, realizowanych przez Kantar Public na zlecenie KZGPOiW, śledzić można na WczorajNaTalerzu.pl.

Najpopularniejszymi owocami jagodowymi w październiku były borówki, maliny i truskawki. Borówka zamyka sezon liczbą 10 mln konsumentów w październiku. To kolejny historyczny rekord tego gatunku. Maliny w tym czasie jadło 9,7 mln, truskawki 6,5 mln, a jeżyny 5,8 mln Polaków. Na kolejnym miejscu, z wynikiem 5,2 mln konsumentów, jest minikiwi.   

Stały monitoring konsumpcji realizowany jest od początku 2020 roku. Patrząc w okresie 2 lat – październik 2022 do października 2020 – borówka może pochwalić wzrostem o 2,6 mln konsumentów. Jest to największy wzrost ilości konsumentów wśród wszystkich badanych gatunków.

Sukces plantatorów borówki jest widoczny na tle innych gatunków. Największym procentowym wzrostem konsumpcji mogą pochwalić się producenci minikiwi (60%), dyni (40%), właśnie borówki (35%) i truskawki (18%). W okresie ostatnich dwóch lat – „październik do października” – żaden inny gatunek nie osiągną tak dużych wzrostów jak wymieniona czwórka. Pełne wyniki badań konsumpcji dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Poniżej podstawowe informacje o konsumpcji najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw w październiku 2022 r.

Konsumpcja owoców w październiku 

Podobnie jak w poprzednich latach w październiku najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (90%). W stosunku do zeszłego miesiąca spożycie jabłek wzrosło o 7 p.p.. 9% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 14% 4-5 razy w tygodniu. 

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, które jadło 63% badanych. To mniej niż przed miesiącem o 4 p.p. Ponad połowa (55%) Polaków na początku września jadła gruszki. To więcej niż przed miesiącem (o 2 p.p.).

Blisko jedna trzecia osób jadła – w tygodniu poprzedzającym badanie – borówki (31%) oraz maliny (30%). 

W porównaniu do października 2021 najbardziej wzrosło spożycie minikiwi (o 33%), jeżyn (o 20%), borówki (o 3%). Borówka zyskała kolejne 300 tys. konsumentów. Podobny wzrost notowaliśmy we wrześniu.

Konsumpcja warzyw w październiku

Najpopularniejszym warzywem w październiku były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 98% Polaków.

Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się pomidory, które jadło 95% badanych, natomiast trzecie miejsce należało do cebuli (86%).

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: ogórki (85%), marchew (84%), papryka (65%) oraz kapusta (64%)

Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, dostępne i jedzone niezależnie od sezonu.

W porównaniu do września wzrosło spożycie dyn​i (o 8 p.p.) i pieczarek (o 4 p.p.). Spadło spożycie cukinii (10 p.p.), ogórka (o 6 p.p.), papryki (o 5 p.p.) oraz cebuli (o 4 p.p.). Papryka (o 4 p.p.) i cebula (o 4 p.p.) odnotowały spadek w odniesieniu do października 2021. 

Owoce i warzywa w poszczególnych posiłkach

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 93% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 76% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 60% na kolację. Jako przekąski warzywa i owoce spożywało odpowiednio 49%, a 48% na drugie śniadanie. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (37%). 

Najbardziej wartościowym pod względem ilości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku połowy badanych (50%) co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.

Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (13%). Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji. 

Wczoraj na talerzu

18% Polaków odżywiało się w październiku zgodnie z zaleceniami dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom. 

Blisko jedna trzecia (29%) badanych odżywia się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości ich posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.

54% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 18% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w październiku wartość 46,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. Jego poziom możemy śledzić na stronie WczorajNaTalerzu.pl

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).

Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?

ZOBACZ TAKŻE:

W trzy miesiące nauczysz dziecko jeść owoce i warzywa zamiast słodyczy

Badanie zrealizowano w dniach 14-19 września 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie. Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw  Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.