Pad Thai – czym jest i jak go przyrządzić (przepis)

Pad Thai to danie, które króluje w azjatyckich restauracjach. Wywodzi się z kuchni tajskiej i jest przyrządzany na bazie warzyw i makaronu ryżowego. Pokochali go ludzie na całym świecie, nie bez powodu został uznany za jedno z 50 najlepszych dań na całym świecie! Dowiedz się jak przyrządzić tę unikalną potrawę.

Pad Thai – przepis

Tradycyjnie pierwszym krokiem do przygotowanie tej orientalnej potrawy jest podsmażenie makaronu ryżowego z jajkami, czasem dodaje się również tofu. Smażenie (tzw. stir-fry) powinno być krótkie i intensywne, najlepiej użyć w tym celu specjalnego woka (z jego pomocą przygotujemy także wiele innych dań kuchni azjatyckiej). Inne składniki dodawane do klasycznego Pad Thai to:

  • kiełki
  • tamaryndowiec
  • orzeszki
  • chili
  • krewetki lub wieprzowina
  • sos rybny

Oczywiście to danie doczekało się wielu różnych wariacji. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby przyrządzić je z kurczaka czy gotowanej soi. Często składniki i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Na przykład mieszkańcy Ang Thong smażą potrawę na smalcu, a w Samut Sakorn podaje się ją z boczkiem. Niektóre dodatki można nawet serwować jako przystawki na osobnych talerzach.

Gotując swój Pad Thai możemy wykazać się kreatywnością w tworzeniu oryginalnych kompozycji! Jeśli nie wiesz jak się za niego zabrać koniecznie sprawdź przepis na stronie: https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.pad-thai-tofu-krewetkami.r_id=Recipe_6140832.html

To danie jest naprawdę proste w przygotowaniu i robi się je błyskawicznie! Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, którym zaimponujesz swoim gościom warto rozważyć przygotowanie Pad Thai.

Pad Thai – historia

Z tradycją jedzenia Pad Thai wiąże się ciekawa historia, związaną z przekształceniem Syjamu w Królestwo Tajlandii. Tajowie zaczęli spożywać tę potrawę dopiero w latach 30. XX wieku, kiedy to nastąpił zamach stanu i potrzeba utworzenia nowej tożsamości kulturowej. Tym samym Pad Thai zaczęto popularyzować jako nowe danie narodowe. To tanie, masowo spożywane danie miało także za zadanie ograniczyć konsumpcję ryżu z zanieczyszczonych patelni a także poprawić nawyki higieniczne (przyrządzenie makaronu wymagało użycia czystych woków).

Mówi się o tym, że Pad Thai pierwotnie wywodzi się z Chin. Obecnie w Tajlandii jest sprzedawany zarówno na ulicznych straganach w formie zdrowego fast-foodu, jak i w eleganckich restauracjach jako wyrafinowane danie. Dostać go możemy także w lokalach gastronomicznych na całym świecie!

ZOBACZ TAKŻE:

Poprawiająca nastrój kolorowa sałatka z omega-3 (prosty przepis)

Fot., źródło biuroprasowe.pl