Sprawdzone domowe sposoby na uniknięcie przeziębienia

Okres jesienno-zimowy to spore wyzwanie dla organizmu. Kapryśna pogoda, wahania temperatur czy przegrzane pomieszczenia zdecydowanie nie służą naszemu zdrowiu, dlatego już teraz warto pomyśleć o wzmocnieniu swojego układu odpornościowego. Potrzebnych do tego specyfików nie trzeba szukać w aptekach – większość z nich znajdziemy w kuchennych szafkach czy spiżarni. Przedstawiamy skuteczne sposoby na zapobieganie okresowym infekcjom!

Początek jesieni to czas, w którym szczególnie często borykamy się z przeziębieniem. Zwłaszcza w tym okresie organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w walce z drobnoustrojami wywołującymi stan zapalny oraz pozostałymi czynnikami odpowiadającymi za nawracające infekcje. Z pomocą przychodzą zarówno tradycyjne sposoby znane od pokoleń, jak i mniej popularne produkty o cennych właściwościach prozdrowotnych, które warto włączyć do codziennej diety.

Przepis na zdrowie z kuchennej szafki

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich domowa spiżarnia skrywa cały szereg produktów wspomagających odporność. Mowa tutaj o… przyprawach! Oprócz niepowtarzalnego smaku i aromatu, mają też cenne składniki, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Co ciekawe, nie trzeba zaopatrywać się w trudno dostępne przyprawy – prozdrowotne właściwości ma m.in. pieprz. Zawiera on piperynę o silnym działaniu bakteriobójczym, dlatego w okresie zwiększonej zachorowalności warto postawić na ostrzejsze i rozgrzewające dania z jego dodatkiem. Na uwagę zasługują też suszone papryki chili odmiany Capsicum Frutescens, znane jako pieprz cayenne. Za jego wyrazistym smakiem i przeciwzapalnymi właściwościami stoi kapsaicyna, która pomoże uporać się z zatkanym nosem.

– Pieprz znakomicie działa samodzielnie, ale dobrze jest go łączyć z innymi przyprawami jak m.in. kurkumą. Ten intensywnie żółty proszek zawiera kurkuminę – substancję o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych, którą wykorzystuje się w celach leczniczych już od starożytności. Kurkuma to świetny dodatek do zup, omletów czy ryżu – nadaje potrawom charakterystyczny kolor i smak. Można z nią przygotować również „złote mleko”, czyli tradycyjny napój indyjski wzmacniający układ odpornościowy. Wystarczy podgrzać mleko lub napój roślinny w garnuszku, a mieszankę kurkumy, pieprzu oraz plasterki świeżego imbiru połączyć w dużym kubku z dodatkiem łyżeczki ciepłego mleka. Miksturę należy zalać ciepłym mlekiem i jeszcze raz rozmieszać. Do napoju doskonale pasują miód i cynamon, które pomagają w walce z bakteriami i wirusami, wspierając organizm w czasie infekcji – radzi Joanna Bruszewska, ekspertka ze sklepu Bee.pl, z szerokim asortymentem zdrowej żywności i suplementów.

Odpornościowa bomba – naturalne soki i syropy

Jednym z najlepszych źródeł witamin są warzywa i owoce – najlepiej te świeże i surowe, ale warto je także włączać do diety pod postacią soków lub naturalnych syropów. To nie tylko smaczne urozmaicenie codziennego menu, ale również dodatkowe wsparcie w zwalczaniu przeziębienia. Doskonale wiedzą o tym babcie, które w trakcie choroby przygotowują herbatę z domowym sokiem z malin i cytryną. Babcine sposoby nie są mitem – malina, czarny bez, dzika róża i aronia zawierają duże dawki witaminy C, która stymuluje układ immunologiczny. Te niepozorne owoce nie tylko chronią przed chorobami sezonowymi, ale skracają też czas ich trwania i łagodzą uciążliwe objawy jak zatkany nos czy kaszel.

Soki, szczególnie te słodkie jak z dzikiej róży czy czarnego bzu, to świetny sposób na wzmocnienie odporności pociech chodzących na co dzień do szkoły lub przedszkola, gdzie infekcje są wyjątkowo częste. Fani bardziej wyrazistych smaków mogą sięgnąć po rozgrzewający shot z imbiru i cytryny lub… sok z kiszonek! Kiszone warzywa – a także owoce – są naturalnym probiotykiem chroniącym organizm. Oprócz tego opóźniają procesy starzenia się i korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów, dlatego warto je jeść (lub pić!) przez cały rok.

Zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki mineralne dieta jest jednym z kluczowych elementów budowania odporności. Jednak nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi codziennej dawki witamin. W takim przypadku warto rozważyć uzupełnienie swojej diety preparatami stymulującymi odporność. Suplementy to także doskonała opcja jeśli nie lubimy smaku niektórych warzyw, owoców czy innych produktów, choć wiemy, że są bardzo dobre dla naszego organizmu. Nie warto rezygnować z prozdrowotnych właściwości aceroli, głogu czy imbiru ze względu na ich kwaśny posmak czy bogatego w nienasycone kwasy omega tranu, o dość intensywnym, rybnym aromacie.

– Kwasy omega-3, 6 i 9 są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególną rolę odgrywają we wzmacnianiu odporności, ze względu na swoje silne działanie przeciwzapalne. Niestety, dieta wielu osób jest w nie wyjątkowo uboga – brakuje w niej ryb, nasion czy olei. Niedobory można w łatwy sposób uzupełnić suplementami zawierającymi wszystkie kwasy w odpowiednim stosunku, które dzięki formie kapsułek nie pozostawiają w ustach nieprzyjemnego posmaku – wyjaśnia Joanna Bruszewska, ekspertka ze sklepu internetowego Bee.pl. – Z jednej strony dostępne są suplementy oparte na powszechnie znanych produktach spożywczych, a z drugiej – te, których podstawę stanowią mniej popularne rośliny czy zioła. Ciekawą propozycją są stymulujące układ immunologiczny algi, które dzięki swoim właściwościom zyskały miano superfoods. Inną opcją jest egzotycznie brzmiąca tulsi, znana jako bazylia azjatycka, która słynie ze zwalczania bakterii, wirusów i grzybów. Dzięki suplementacji tulsi możemy uniknąć wielu okresowych infekcji – dodaje Joanna Bruszewska.

O nasz organizm należy dbać na co dzień, niezależnie od pory roku. Jednak to właśnie jesienią i zimą powinniśmy się szczególnie zatroszczyć o układ odpornościowy. Zbilansowana dieta, codzienna dawka ruchu i relaksu oraz rezygnacja z używek to przepis na zdrowie i najlepsza broń w walce z infekcjami.

ZOBACZ TAKŻE:

Śpij na zdrowie, czyli o zaletach drzemki w pracy

Fot., źródło mat. prasowe