Zanurz się w świecie kawy: kawa w liczbach

Pita co rano przez miliony osób, uwielbiana pod każdą szerokością geograficzną, ceniona za smak i pobudzające właściwości – 29 września kawa obchodzi swoje zasłużone święto. Warto uczcić Międzynarodowy Dzień Kawy filiżanką aromatycznego naparu, a przy okazji dowiedzieć się więcej o samej kawie. Przedstawiamy dane liczbowe, które pozwolą zanurzyć się w świecie kawy i poznać ją od innej, często niecodziennej strony.

85 milionów worków

85 mln – taka liczba worków z ziarnami kawy (każdy o masie 60 kg) opuszcza każdego roku plantacje w Brazylii, Kolumbii i Wietnamie, by trafić do sklepów i kawiarń na całym świecie. 3 wymienione państwa otwierają listę największych globalnych producentów kawy[1]. Pijąc ulubioną kawę, rzadko zastanawiamy się nad jej pochodzeniem. Tymczasem niemal 100% światowych zbiorów kawy (ponad 167 mln worków w sezonie 2021/22)[2] przypada na 80 państw leżących w tzw. pasie kawowym, czyli obszarze pomiędzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca[3]. Klimat Ameryki Południowej, Środkowej, Karaibów, Afryki i Azji jest najkorzystniejszy dla wzrostu kawowca. Jeden kawowy krzew rodzi średnio kilogram ziaren, przy czym na 1 filiżankę kawy potrzeba ich mniej więcej od 50 do 150 sztuk[4].

12 kilogramów

Choć kawę piją mieszkańcy całego świata, palmę pierwszeństwa w tej konkurencji od lat dzierżą Finowie. Statystyczne spożycie kawy w Finlandii wynosi 12 kg na osobę rocznie i jest jednocześnie światowym rekordem pod tym względem. Nikt nie pije tyle kawy, co mieszkańcy północnej Europy – Norwegowie doganiają Finów z ilością 10 kg na osobę, a przeciętny Islandczyk wypija rocznie 9 kg kawy[5] (Polska w tym rankingu plasuje się na 11. miejscu[6]). Z kolei statystyki dla całego świata mówią, że rokrocznie wypijamy łącznie aż 400 mld filiżanek kawy[7]. Z wyliczeniem tym nie zgadza się British Coffee Association – jej zdaniem dzienne światowe spożycie kawy plasuje się na poziomie 2 mld filiżanek. Łatwo przeliczyć te szacunki na 365 dni w roku – otrzymamy wtedy zawrotny wynik ponad 700 mld filiżanek kawy[8]!

95 litrów

Statystyczny Polak wypija co roku 95 litrów kawy, czyli 760 standardowych filiżanek o pojemności 125 ml – mniej więcej 2 filiżanki kawy dziennie[9]. Choć nie należymy do typowo kawowych nacji, lubimy małą czarną, chętnie po nią sięgamy, a spośród osób, które piją kawę regularnie (80% dorosłych Polaków[10]) ponad połowa nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju! Badania dowodzą, że dla większości z nas ulubioną porą na kawę jest początek dnia, po przebudzeniu, ale jeszcze przed śniadaniem[11]. Traktujemy kawę jako naturalny środek pobudzający, ale też coraz częściej aspirujemy do miana domowych baristów. Okazuje się, że polski rynek ekspresów do kawy jest 3. w Europie, za niemieckim i francuskim. Kupujemy ekspresy do kawy chętnie, także te droższe, i ilościowo wyprzedzamy w tym nawet rozmiłowanych w kawie Włochów[12].

3-5 filiżanek

3 do 5 filiżanek o standardowej pojemności (ok 125 ml) to tzw. umiarkowana ilość kawy, jaką każdego dnia warto spożywać dla zdrowia. Szereg badań i analiz dowodzi, że kawa może przysłużyć się naszemu sercu, funkcjonowaniu mózgu, koncentracji, kondycji, a także wesprzeć profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał umiarkowaną ilość kawy za nie tylko bezpieczną, ale też wskazaną na co dzień[13], przy czym specjaliści podkreślają, że kawa kawie nierówna. Różne kawy mają różną zawartość kofeiny: filiżanka espresso o pojemności 30 ml to 60 mg kofeiny, a filiżanka kawy filtrowanej (125 ml) to już 85 mg kofeiny. Tymczasem dzienny, bezpieczny limit kofeiny wynosi 400 mg, a oprócz kawy kofeinę można spotkać w słodyczach, coli czy napojach energetycznych. Jak to wszystko przeliczyć i się nie pogubić? Najlepiej trzymać się właśnie zasady 3 do 5 filiżanek kawy dziennie.

1-2 kalorii

W 100 ml kawy zwiera się zaledwie do 2 kcal, co sprawia, że kawę można pić bez przeszkód na diecie odchudzającej. Tu jednak warto pamiętać o dodatkach. Niska wartość energetyczna dotyczy wyłącznie kawy czarnej, a każda kropla mleka, śmietanki, łyżeczka cukru czy syropu to już dodatkowe kalorie, zmieniające napój w kawowy deser. Niska kaloryczność kawy bez dodatków wynika z niskiej zawartości lipidów, ale nie oznacza, że kawie brakuje wartości odżywczych. Znajdziemy w niej głównie wodę, ale też kofeinę, aromaty i przeciwutleniacze[14], a do tego mikroelementy. 100 ml kawy pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania na niacynę, dostarcza 92 mg potasu i 8 mg magnezu[15].

1050 miejsc

Ponad 1000 osób może jednocześnie delektować się kawą we wnętrzach największej kawiarni na świecie. Rekordowo duża Al Masaa Cafe została otwarta w 2014 roku w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej i chwilę później wpisana do Księgi Rekordów Guinessa. Można w niej wypić niemal każdy rodzaj kawy, w tym kawowe specjalności, takie jak jak pistacjowe latte, a znad filiżanki popatrzeć na zapierające dech widoki za oknem[16]. Polskie kawiarnie nie mogą wprawdzie równać się wielkością z saudyjskimi, ale i tak serwują jakościową kawę, przyciągając coraz więcej jej amatorów. W niedawnym badaniu, zleconym przez portal randkowy, dowiedziono, że dla prawie 60% singli wyjście na kawę to najlepszy sposób na randkę[17]. Warto wybrać się na kawę także przy innej okazji, a już obowiązkowo zrobić to w Międzynarodowy Dzień Kawy. W Polsce przypada on na 29 września, choć zdaniem fanów kawy, powinien trwać przez cały rok.

ZOBACZ TAKŻE:

Nie rób tego swoim włosom. 5 nawyków, które im nie służą

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło mat. prasowe