Koktajl z sokiem z kiszonego buraka (przepis)

Choć często zamiast z warzywami kojarzą się nam z gburowatymi i głupimi ludźmi, to warto o nich pamiętać i jeść je na zdrowie. Mają bowiem bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Poza tym są łatwo dostępne, niedrogie i niskokaloryczne.

Włączając buraki do naszej diety chronimy się przed przeziębieniami, bo zawierają sporą ilość witaminy C, która znakomicie wpływa na naszą odporność. Warto o tym pamiętać zwłaszcza obecnie w okresie przeziębień, bo te warzywa mogą wpłynąć na szybszy proces naszej rekonwalescencji.

Buraki zawierają też potas, który wspomaga pracę serca oraz kwas foliowy, które pomaga w leczeniu stanów depresyjnych i również jest wskazany w okresie jesienno-zimowym, kiedy samopoczucie wielu z nas z powodu braku słońca jest nieco gorsze. Kwas foliowy jest także polecany kobietom w ciąży, gdyż jest bardzo ważny dla rozwoju układu nerwowego płodu. Te warzywa są też uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy, który zapobiega anemii.

Sok z buraków zawiera również dużą ilość błonnika, który przyspiesza i ułatwia trawienie. Dobra wiadomość dla osób na diecie jest taka, że buraki są niskokaloryczne. Sto gram tych warzyw to zaledwie ok. 40 kcal. Co istotne, ugotowane buraki nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.

Koktajl z sokiem z kiszonego buraka według przepisu Akademii Dobrego Smaku SGGW.

SKŁADNIKI

  • Sok z kiszonego buraka – 100 ml
  • Woda – 100 ml
  • Natka pietruszki – pęczek
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Szpinak – garść

Przygotowanie: Do szejkera wsypać posiekaną natkę pietruszki, szpinak, dodać pokrojone jabłko oraz wlać sok z kiszonego buraka i wodę. Wszystko dokładnie zblendować.

ZOBACZ TAKŻE:

Buraki do zadań specjalnych dziś świętują

Fot. główna ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl