Superowsianka – bomba witaminowa (przepis)

Dobroczynne właściwości tej potrawy znane są od dawna. Owsianka jest nie tylko sycąca, ale i zdrowa. Zawiera witaminy E, B6, B1, kwas pantotenowy magnez, żelazo i dostarcza kwasów tłuszczowych. Jest też świetnym źródłem błonnika i zawiera sporo białka. 

Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieje Światowy Dzień Owsianki. Ustanowiła go szkocka organizację charytatywną Mary’s Meals, działającą na rzecz głodujących dzieci. Z tej okazji w wielu krajach odbywają się różne imprezy m.in. mistrzostwa w przyrządzaniu z owsianki. Ten dzień to także dobra okazja, aby spróbować jej w innej odsłonie. Szczegóły znajdziecie tutaj.

Alicja Ponder  z Akademii Dobrego Smaku Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podaje przepis superowsiankę – bombę witaminową. 

Składniki:

  • płatki owsiane 30 g
  • pół buraka
  • daktyle suszone 30 g
  • mleko (krowie lub roślinne) 150 ml
  • ulubione świeże lub suszone owoce superfood (np. bez, żurawina, śliwki, wiśnie, morwa, jagody acai, jagody goji)
  • chia 15 g

Przygotowanie: Daktyle namoczyć we wrzątku przez ok. 1 h. Buraka pokroić na małe kawałki i zblendować z miękkimi daktylami i mlekiem. Zalać płatki owsiane i chia. Odczekać około godziny aż płatki i chia napęcznieją. Dodać ulubione owoce.

ZOBACZ TAKŻE:

To śniadanie to prawdziwy przebój – sprawdź czym jest smoothie bowl

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl