Knedle z truskawkami (przepis)

Ziemniaki, jeśli tylko zostaną odpowiednio przyrządzone, nie muszą po spożyciu drastycznie podnosić poziomu cukru we krwi. Wystarczy, że po ugotowaniu i ostudzeniu w temperaturze pokojowej, wstawimy je na kilka godzin do lodówki. Można je później ponownie odgrzać, a i tak nadal będą warzywem o niskim indeksie glikemicznym.

Składniki:

500 g ugotowanych, zimnych ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki ryżowej
szczypta soli
truskawki

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, odlać wodę i schłodzić w lodówce. Najlepsze będą ziemniaki z dnia poprzedniego.

Do miski włożyć ziemniaki, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową i szczyptę soli. Następnie krótko wyrabiać masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Mokrymi dłońmi formować kule.

Do środka włożyć kilka świeżych truskawek i dokładnie zakleić ciasto.

Zagotować w garnku osoloną wodę. Do wrzątku delikatnie włożyć knedle, od czasu do czasu mieszać łyżką cedzakową. Od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 4 minuty.

Knedle można podawać od razu po wyłowieniu lub schłodzić i ponownie podgrzać. 

ZOBACZ TAKŻE:

Blok mocno czekoladowy. Skusisz się? (przepis)

Fot., ma charakter poglądowy; źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl