Ziemniaki, jeśli tylko zostaną odpowiednio przyrządzone, nie muszą po spożyciu drastycznie podnosić poziomu cukru we krwi. Wystarczy, że po ugotowaniu i ostudzeniu w temperaturze pokojowej, wstawimy je na kilka godzin do lodówki. Można je później ponownie odgrzać, a i tak nadal będą warzywem o niskim indeksie glikemicznym.
Składniki:
500 g ugotowanych, zimnych ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki ryżowej
szczypta soli
truskawki
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, odlać wodę i schłodzić w lodówce. Najlepsze będą ziemniaki z dnia poprzedniego.
Do miski włożyć ziemniaki, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową i szczyptę soli. Następnie krótko wyrabiać masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Mokrymi dłońmi formować kule.
Do środka włożyć kilka świeżych truskawek i dokładnie zakleić ciasto.
Zagotować w garnku osoloną wodę. Do wrzątku delikatnie włożyć knedle, od czasu do czasu mieszać łyżką cedzakową. Od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 4 minuty.
Knedle można podawać od razu po wyłowieniu lub schłodzić i ponownie podgrzać.
ZOBACZ TAKŻE:
Fot., ma charakter poglądowy; źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl