Niektóre spośród produktów żywnościowych posiadają szczególne właściwości poprawiające nastrój. Jednym z nich jest z pewnością czekolada, która wykazuje naukowo potwierdzone działanie stymulujące układ nerwowy, pobudzające wydzielanie hormonów szczęścia (endorfin) oraz wzmacniające działanie dopaminy odpowiedzialnej za odczuwanie przyjemności.
Mamy dla Was kilka słodkich tajemnic:
* Najważniejszym składnikiem dobrej czekolady jest najwyżej jakości ziarno kakaowca. Jako pierwsi uprawiali go Majowie i Aztekowie. Do zgniecionych ziaren dodawali wody oraz kukurydzy, chili czy miodu. Co ciekawe, ten specyfik nazywany był Xococalit, czyli gorzka woda. Pobudzał i był wykorzystywany podczas rytualnych modłów.
* Najzdrowsza jest gorzka czekolada, czyli taka, która posiada minimum 70 procent kakao. Nie od dziś wiadomo, że pomaga nam m.in. odzyskać dobry humor, zwiększyć koncentrację, wzmacnia serce, poprawia nastrój i ma szereg innych dobroczynnych właściwości (oczywiście jedzona w rozsądnych ilościach). Najbardziej zaskakującą rzecz odkryli ostatnio brytyjscy naukowcy. Podobno czekolada jest też dobra na… kaszel i mogłaby stać się składnikiem leków przeciwkaszlowych.
* Jak wiadomo, dodaje też energii. Dlatego żołnierze, himalaiści, alpiniści biorą ją na każdą wyprawę. Czekolada znajduje swoich amatorów również w kosmosie, gdyż stanowi stałe wyposażenie astronautów. ;-)
* Europejczyk zjada średnio około siedmiu kilogramów czekolady rocznie.
* Czekolada szkodzi niektórym czworonogom. Właściciele psów i kotów powinni zatem pamiętać, aby nie dawać jej swoim pupilom. Mogą bowiem się zatruć, a w skrajnych przypadkach nawet umrzeć.
* Słynny uwodziciel Casanova był jej wielkim fanem i uważał czekoladę za największy afrodyzjak. Wolał ją od szampana, nazywając ją niezwykłym eliksirem miłości.
* Jeden z najsłynniejszych czekoladowych cytatów pochodzi z książki Winstona Grooma. Stanowi życiowe motto głównego bohatera, czyli Forresta Gumpa i brzmi “Życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz, co ci się trafi.”
* W czarno-białych filmach słynny reżyser Albert Hitchcock bardzo często używał czekoladowego syropu jako substytutu krwi.
* Wielu z Was z pewnością zgodzi się z popularnym internetowym memem, że czekolada to… warzywo! Skoro bowiem powstaje z kakao, które wytwarza się z owoców kakaowca, które z kolei jest drzewem, tak więc nic dziwnego, że można dojść do wniosku, że czekolada to warzywo ;-)
Przepis Akademii Dobrego Smaku SGGW
Składniki:
olej kokosowy – 50 g
kakao – 2-3 łyżki
ksylitol, erytrol, stewia lub miód
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dodać kakao i dosłodzić do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do foremek do lodu w kształcie serduszek. Pozostawić do zastygnięcia.
ZOBACZ TAKŻE:
Fot. główna ma charakter poglądowy. Źródło Akademia Dobrego Smaku SGGW