Rokitnik zwyczajny to ciernisty krzew z rodziny oliwnikowatych. Do Polski został sprowadzone przez polskich zesłańców z Syberii pod koniec XIX wieku. Owoce, liście i pędy krzewu rokitnika ze względu na swoje cenne właściwości znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Rokitnik posiada również liczne właściwości prozdrowotne.
Najstarsze wzmianki o jego działaniu terapeutycznym pochodzą z traktatu medycyny tybetańskiej, gdzie zalecano jego stosowanie w celu łagodzenia kaszlu, poprawy krążenia krwi, zatrzymania biegunki i usuwania skrzepów krwi.
Rokitnik jest bogatym źródłem makro- i mikroskładników, między innymi: potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Charakteryzuje się także wysoką zawartością witamin w szczególności witaminy C. Dowiedziono, że owoce rokitnika przewyższają zawartością witaminy C większość owoców roślin jagodowych. Ponadto stwierdzono, że kwas askorbinowy zawarty w owocach rokitnika posiada większą efektywność prozdrowotną w porównaniu z działaniem syntetycznej witaminy C. Wśród bioaktywnych substancji zawartych w rokitniku można wyróżnić równie związki polifenolowe i karotenoidy, które nadają jego owocom charakterystyczną pomarańczową barwę.
Akademia Dobrego Smaku SGGW proponuje przepis na napar z rokitnika.
Składniki:
- Rokitnik owoce lub sok
- Cytryna
- Miód lub inne słodzidło
Przygotowanie:
Owoce lub sok rokitnika zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 min (w przypadku użycia soku etap parzenia można pominąć). Dodać plaster cytryny oraz posłodzić, np. miodem.
ZOBACZ TAKŻE:
Fot. ma charakter poglądowy. Źródło kademiadobregosmaku.sggw.pl