Przepis na pyszną szarlotkę

Angielskie przysłowie nie bez powodu mówi: „Jedz jedno jabłko dziennie, a unikniesz doktora”. Jabłka to źródło cennych składników prozdrowotnych. Są w Polsce bardzo popularne i łatwo dostępne. Stanowią około 50 procent wszystkich spożywanych przez nas owoców.

Jabłka odgrywają ważną rolę również w polskiej kuchni, stanowią podstawowy składnik popularnej szarlotki, można je spożywać w postaci świeżej, suszonej lub przygotować z nich przetwory: soki, musy czy kompoty. Obecnie coraz bardziej popularny jest napój alkoholowy cydr, czyli przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. Akademia Dobrego Smaku SGGW proponuje przepis na szarlotkę. 

Składniki na szarlotkę:

  • mąka (pszenna, razowa, ryżowa) – 300 g
  • masło lub olej kokosowy – 200 g
  • ksylitol – 50 g
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jabłka – 1 kg
  • cynamon

Przygotowanie:

Z mąki, pokrojonego w kostkę masła/oleju kokosowego, ksylitolu, jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok. 1 h. W tym czasie umyte jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cynamon i wymieszać. Jedną część ciasta przełożyć do zamrażarki, a drugą wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć starte jabłka z cynamonem. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce, rozmieszczając na powierzchni jabłek. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 h. 

ZOBACZ TAKŻE:

Jesienne owoce i ich niezwykłe właściwości

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl