Angielskie przysłowie nie bez powodu mówi: „Jedz jedno jabłko dziennie, a unikniesz doktora”. Jabłka to źródło cennych składników prozdrowotnych. Są w Polsce bardzo popularne i łatwo dostępne. Stanowią około 50 procent wszystkich spożywanych przez nas owoców.
Jabłka odgrywają ważną rolę również w polskiej kuchni, stanowią podstawowy składnik popularnej szarlotki, można je spożywać w postaci świeżej, suszonej lub przygotować z nich przetwory: soki, musy czy kompoty. Obecnie coraz bardziej popularny jest napój alkoholowy cydr, czyli przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. Akademia Dobrego Smaku SGGW proponuje przepis na szarlotkę.
Składniki na szarlotkę:
- mąka (pszenna, razowa, ryżowa) – 300 g
- masło lub olej kokosowy – 200 g
- ksylitol – 50 g
- jajko – 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- jabłka – 1 kg
- cynamon
Przygotowanie:
Z mąki, pokrojonego w kostkę masła/oleju kokosowego, ksylitolu, jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok. 1 h. W tym czasie umyte jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cynamon i wymieszać. Jedną część ciasta przełożyć do zamrażarki, a drugą wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć starte jabłka z cynamonem. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce, rozmieszczając na powierzchni jabłek. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 h.
ZOBACZ TAKŻE:
Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl