Dlaczego warto jeść (suszone) figi? Mają wielką moc!

Figi to owoce drzewa nazywanego figowcem pospolitym, drzewem figowym lub figą pospolitą. Pochodzą z Azji i krajów śródziemnomorskich, suszone goszczą u nas od lat, ale coraz częściej w polskich sklepach pojawiają się także te świeże. Cieszą się popularnością ze względu na swój smak oraz cenne wartości odżywcze: wykazują działanie prozdrowotne, np. wspomagają proces trawienia, regulują pracę układu krwionośnego oraz wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu LDL. Którą postać fig wybrać?

Figi świeże są zdecydowanie mniej kaloryczne (74 kcal/100 g) w porównaniu z ich suszoną wersją (249 kcal/100 g). Jednak na korzyść fig suszonych przemawia to, że są bogatsze w składniki prozdrowotne. Stanowią bardzo dobre źródło fosforu i wapnia (100 g fig zawiera tyle samo wapnia co szklanka mleka – 162 mg) – ich spożywanie pozytywnie wpływa na stan kości i zapobiega występowaniu osteoporozy. Garść suszonych fig może więc z powodzeniem zastąpić dzienną porcję mleka wszystkim tym, którzy unikają nabiału. Wysoka zawartość potasu (680 mg/100 g) wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a magnes – na prawidłowe działanie układu nerwowego. Włączenie fig do codziennej diety zaleca się również osobom zmagającym się z problemami hormonalnymi, bo zawarty w nich cynk wspomaga pracę układu hormonalnego.

Źródło błonnika

Owoce figowca zawierają spore ilości węglowodanów i błonnika. Dzięki dużej zawartości tego ostatniego składnika (10 g/100 g – najwięcej spośród wszystkich suszonych owoców) wspomagają trawienie oraz zapobiegają występowaniu zaparć. Na powierzchni owoców często pojawia się charakterystyczny biały nalot, jednak nie jest to objaw zepsucia, tylko naturalne zjawisko: osad wytworzony z naturalnego cukru i związany z wysoką zawartością węglowodanów. Jeśli pojawia się na świeżych owocach, to znak, że są one dojrzałe i nadają się do spożycia.

Zarówno świeże, jak i suszone figi zawierają wiele witamin, z których najważniejsze to witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), witaminy C, E i K.

Wartości odżywcze świeżych i suszonych fig (w 100 g)

  Figi świeże Figi suszone
Wartość energetyczna 74 kcal 249 kcal
Białko ogółem 0,75 g 3,30 g
Tłuszcz 0,30 g 0,93 g
Węglowodany 19,18 g 63,87 g
Błonnik 2,9 g 9,8 g
Wapń 35 mg 162 mg
Magnez 17 mg 68 mg
Fosfor 14 mg 67 mg
Potas 232 mg 680 mg
Cynk 0,15 mg 0,55 mg
Witamina C 2 mg 1,2 mg
Witamina A 142 IU 10 IU
Witamina B1 0,060 mg 0,085 mg
Witamina B2 0,050 mg 0,082 mg
Witamina B3 0,400 mg 0,619 mg
Witamina B6 0,113 mg 0,106 mg
Kwas foliowy 6 µg 9 µg
Witamina E 0,11 mg 0,35 mg
Witamina K

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Warzywa mało znane i zapomniane. Znasz je?

Figi – niezależnie od postaci – to doskonały składnik diety. Idealnie komponują się zarówno z daniami na słodko, jak i z sałatkami i serami, dlatego warto pamiętać o nich podczas codziennych zakupów i starać się dodawać je do potraw jak najczęściej. Fot. ma charakter poglądowy; źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl