Brownie z fasoli – niewiele pracy, a smak petarda (przepis)

Brownie nie zawsze musi oznaczać miliardy kalorii.  Może być zdrowe i niezbyt kaloryczne. To brownie z fasoli jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak. W jego przygotowanie nie trzeba włożyć zbyt wiele pracy, a smak jest zachwycający. Sprawdźcie sami. 

Przepis podaje Justyna Błasiak z Zakładu Aktywności Fizycznej. 

Składniki:

– 2 puszki czerwonej fasoli (1 puszka waży 400 g),
– 3-4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki prawdziwego kakao,
– 3/4 szklanki ksylitolu lub miodu
– półtora łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

Polewa:

– gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
– 1/4 szklanki mleka lub napoju sojowego
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu (wg uznania)
– ulubione owoce

Przygotowanie:

Zabawę zaczynamy od ustawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do dziesięciu minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). 

Gotową już masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem i do piekarnika na 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem.

Upieczone ciasto dekorujemy polewą.  Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie z fasoli jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak. Smacznego!

Brownie z fasoli – wartości odżywcze w 1 porcji (120 g):

Energia 169,6 kcal
Białko 6,5 g
Tłuszcz 7,6 g
Węglowodany 15, 4 g
Błonnik 3,3 g

https://www.facebook.com/zakladaktywnoscifizycznej/posts/620539395312443

ZOBACZ TAKŻE:

Pyszne wege przepisy, które nie zajmą Ci wiele czasu