Warto jeść jeden ząbek czosnku dziennie

Według specjalistów, jedzenie jednego ząbka czosnku dziennie pozwoli w krótkim czasie odczuć jego pozytywny wpływ na zdrowie. Jakie witaminy i minerały się w nim kryją? Zawiera związki flawonoidowe, śluzowe, cukry oraz aminokwasy. Czosnek jest też bogatym źródłem witamin B1, B2, C, A i PP. Ponadto, zawiera liczne sole mineralne, takie jak potas, magnez czy wapń oraz mikroelementy – nikiel i chrom. Najcenniejszym składnikiem czosnku są olejki eteryczne, zawierające siarczany i allicynę, która odpowiada za charakterystyczny zapach.

Reklama

Właściwości zdrowotne

Czosnek to naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii, a także ma działanie obniżające ciśnienie. Świetnie wpływa również na układ pokarmowy, ponieważ przyspiesza wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i zapobiega wzdęciom. Warzywo to działa przeciwzakrzepowo, dzięki czemu zapobiega zawałom serca i zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Jednak szczególnie istotną zaletą czosnku jest jego działanie antybakteryjne. Zapobiega i zwalcza infekcje układu oddechowego, dzięki zawartości związków siarkowych. Napój z mleka i czosnku jest niezastąpionym, naturalnym lekarstwem w czasie przeziębienia i grypy: rozgrzewa, obniża gorączkę, udrażnia drogi oddechowe oraz ułatwia odkrztuszanie.  

Dodatek do wielu potraw

Czosnek to nie tylko naturalna alternatywa dla lekarstw, ale także niezastąpiona przyprawa, która nadaje wyrazisty smak wielu potrawom. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Najlepsze działanie przynosi jednak jedzenie surowego czosnku.

Lek na raka?

Wyniki badań naukowców z Portoryko były zaskakująco pozytywne w kwestii pewnego nowotworu – otóż okazało się, że grupa kobiet spożywająca duże ilości czosnku i cebuli miała blisko o połowę niższe ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu z grupą o najmniejszym spożyciu tych warzyw, a u osób z grupy pośredniej ryzyko było mniejsze o 40 proc. Jednak w związku z tym, że badanie było prowadzone na niewielkiej grupie osób (badacze porównali grupę 314 kobiet chorujących na raka piersi z 346 zdrowymi osobami) nie można uznać go za wiążące. Tym bardziej, że jest to badanie obserwacyjne; twarde wnioski można by wysnuwać z wyników dużego badania klinicznego. Więcej informacji znajdziecie tutaj.

ZOBACZ TAKŻE:

Na widok policjanta zaczął… jeść czosnek

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło newseria.pl/biuro prasowe/Take a Fruit

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *