Świat bez lasów deszczowych to świat bez czekolady

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. A czy wyobrażamy sobie dziś dzieciństwo bez czekolady? Wystarczy zajrzeć do lodówki, by zrozumieć jak wiele zawdzięczamy lasom deszczowym. Około 80% naszego jedzenia pochodzi z tych zdawałoby się odległych ekosystemów.

22 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Lasów Deszczowych. WWF Polska przypomina, że bez nich nie moglibyśmy zacząć dnia od kawy, poprawić sobie humoru kostką czekolady, wyleczyć wielu chorób, a przede wszystkim – po prostu żyć. Choć wydają się odległe to również my – Polacy korzystamy z obfitości lasów deszczowych i mamy znaczący wpływ na ich kondycję.

Jaki wpływ mają lasy deszczowe na klimat?

Z samej Amazonii pochodzi aż 20% tlenu, którym oddychamy i słodkiej wody, którą pijemy. Lasy deszczowe pochłaniają dwutlenek węgla, stabilizują klimat i są domem dla połowy gatunków roślin i zwierząt na świecie. Jako pochłaniacze dwutlenku węgla są naszym największym sprzymierzeńcem w walce ze zmianą klimatu.

– Nie będziemy w stanie rozwiązać kryzysu klimatycznego i kryzysu związanego z utratą różnorodności biologicznej bez priorytetowego traktowania ochrony lasów pierwotnych. Dlatego, oprócz działań na rzecz ochrony ostatnich fragmentów lasów naturalnych w Europie, takich jak Puszcza Białowieska, prowadzimy też działania zmierzające do zachowania tych odleglejszych ekosystemów takich jak Dawna Tenasserim – mówi Tomasz Pezold Knežević, Ekspert ds. obszarów chronionych WWF Polska.

Czy lasy deszczowe mają wpływ na nasze zdrowie?

Dziś w dobie pandemii szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na regulacyjną rolę lasów deszczowych. Ich niezwykła różnorodność biologiczna zapobiega dominacji wirusów i bakterii niebezpiecznych dla ludzi. Składniki środków używanych do leczenia malarii, białaczki, jaskry i wielu innych chorób pochodzą z roślin znalezionych w Amazonii – największym lesie deszczowym na świecie.

Sięgając do lodówki, sięgasz do lasu deszczowego

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. A czy wyobrażamy sobie dziś dzieciństwo bez czekolady? Wystarczy zajrzeć do lodówki, by zrozumieć jak wiele zawdzięczamy lasom deszczowym. Około 80% naszego jedzenia pochodzi z tych zdawałoby się odległych ekosystemów. Rośliny odkryte niegdyś w lesie deszczowym stały się podstawą naszej diety na całym świecie. Należą do nich m.in. ryż, pomidory, ziemniaki, czarny pieprz, ananasy, kukurydza, kawa czy kakao.

Nie musimy ruszać w podróż na drugi koniec świata, by korzystać z tego, co daje nam obecność lasów deszczowych na Ziemi. Dlatego warto już dziś zacząć działać na rzecz ich ochrony, doceniając wszystko, co im zawdzięczamy. Jak to zrobić? 

  1. Podczas zakupów wybieraj produkty certyfikowane, pochodzące ze zrównoważonych upraw, które nie wpływają na wycinkę cennych przyrodniczo obszarów leśnych na Ziemi.
  2. Staraj się ograniczyć swój ślad węglowy. Wybierz rower zamiast samochodu, podróżuj lokalnie, kupuj lokalne produkty i daj odetchnąć lasom.
  3. Wesprzyj działania WWF na rzecz ochrony obszaru Dawna Tenasserim poprzez adopcję tygrysa. Dzięki Twojemu wsparciu w terenie będzie działał patrol antykłusowniczy, który co roku ratuje wiele gatunków zwierząt przed okrutnym cierpieniem i śmiercią po złapaniu we wnyki.

Więcej informacji znajdziecie na stronie wwf.pl

ZOBACZ TAKŻE:

Czy koty można przestawiać na wegetarianizm?

Fot., źródło mat. prasowe