Domowe masło orzechowe – niebo w gębie

Masło orzechowe to ulubiony przysmak wielu łasuchów. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można je przyrządzić w prosty sposób samodzielnie w domu. Zresztą przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 400 g orzechów ziemnych nieprażone i niesolone (ewentualnie inne orzechy: nerkowce, migdały – ważne jest, aby nie zawierały dodatkowego tłuszczu i nadmiaru soli)
  • sól
  • olej sezamowy lub lniany

Przygotowanie:

Orzechy wyłożyć na blachę piekarnika przykrytą papierem do pieczenia i podprażyć przez ok. 15 min w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu orzechy wsypać do misy blendera, dodać łyżeczkę soli oraz dwie łyżeczki oleju (rodzaj oleju w zależności od upodobania) i wszystko razem blendować, aż do momentu uzyskania konsystencji masła.

O orzechach mówi się dwojako: z jednej strony uchodzą za produkty zdrowe i niskoprzetworzone, a z drugiej – za bardzo kaloryczne i tłuste. Jedno i drugie to prawda: około 80% kalorii w orzechach pochodzi z tłuszczów i dlatego część ludzi ich unika. Zupełnie niepotrzebnie. Warto włączyć orzechy do codziennej diety. Warto też poświęcić chwilę i wybrać te najodpowiedniejsze. Zdradźmy jednak rąbka tajemnicy: w przypadku orzechów nie można wybrać źle. Więcej o orzechach przeczytacie TUTAJ

ZOBACZ TAKŻE:

Orzechy mogą zastąpić ryby

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl