Polacy boją się o pensję i pracę. Zgodzą się na niższe wynagrodzenie

Czy będą wypłacane pensje? Czy utrzymam stanowisko pracy? Czy moja firma przetrwa? To dziś najważniejsze pytania, które zadają sobie pracownicy. Prawie połowa pracowników boi się czy utrzyma obecną pracę i czy będzie dostawać wynagrodzenie, a więcej niż jedna trzecia szuka już nowej pracy. Największą determinację do działania widać u dotychczasowych pracowników branży sektora hotelarskiego i gastronomicznego.

W badaniu Gi Group i Grafton Recruitment, które przeprowadzono w dniach 21-24 marca już prawie połowa pracowników tj. 48% obawia się, że nie otrzyma wynagrodzenia za pracę lub ją straci. 52% nadal jest spokojna o swoją przyszłość zawodową i deklaruje, że sytuacja w ich firmie jest stabilna. Pomimo obaw blisko połowy ankietowanych o ich przyszłość zawodową, 66% badanych odpowiedziało, że jeszcze nie szuka nowej pracy. Już robi to niewiele ponad 1/3 (34%).

– Najważniejsze, żeby zadbać o pracowników, dać im wsparcie, pokazać możliwości, by jak najmniej odczuli sytuację ekonomiczną. Wiele w rękach pracodawców i ich podejścia do pracowników, jak i tego, na co mogą sobie w danym momencie pozwolić – komentuje Joanna Wanatowicz, business director z Grafton Recruitment.

Największą determinację do działania widać u dotychczasowych pracowników branży HoReCa, czyli sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Już prawie połowa, bo 47% deklaruje chęć zmiany branży, a aż 59% zatrudnionych w HoReCa
przyznaje, że aktywnie szuka pracy. Sytuacja wygląda inaczej wśród pracowników fizycznych. Ponad 60% pracowników fizycznych nie szuka nowej pracy. W tym przypadku może być to być spowodowane faktem, że 54% z nich nadal wykonuje swoje obowiązki bez zmian, w miejscu pracy, bo ich zakład nie przerwał produkcji.

Jakie obawy mają i jak w obecnej sytuacji zachowują się menedżerowie? Połowa z nich (50%) pracuje obecnie zdalnie, 22% ciągle pozostaje w biurze. To największy odsetek w porównaniu z osobami zajmującymi niższe stanowiska w strukturze organizacyjnej. 38% menedżerów obawia się, że sytuacja kryzysowa sprawi, że stracą pracę, ale ok. 60% nowej jeszcze nie szuka. 60% zapytanych przez Gi Group i Grafton Recruitment twierdzi, że sytuacja kryzysowa nie wpłynęła na ich oczekiwania finansowe. 14% natomiast już jest skłonnych zgodzić się na obniżkę pensji, aby zachować pracę. Co ciekawe 26% deklaruje, że chce w obecnej sytuacji
zarabiać więcej.

W branży HoReCa połowa pracowników (50%) oczekuje od obecnego pracodawcy możliwości czasowego wstrzymania wykonywania obowiązków, przy jednoczesnej wypłacie wynagrodzenia, a co piąty (20%) skłonny jest zgodzić się na obniżkę pensji, aby zachować pracę.

ZOBACZ TAKŻE:

Koronawirus zabija branżę targową. Firmom grozi bankructwo

 

Badanie przeprowadzono w dniach 21-24.03.2020 r. w formie ankiety online przesłanej do losowo wybranej grupy 857 osób, które zaaplikowały na co najmniej jedną ofertę pracy Grafton Recruitment & Gi Group w latach 2018-2020. Fot. ma charakter poglądowy. Źródło mat. prasowe