Wielka moc w małej główce maku

Właściwości lecznicze tej rośliny znane były już w starożytności. Wtedy był on wykorzystywany głównie w zielarstwie i lecznictwie, w szczególności w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Przygotowywano również napary z płatków maku polnego, które stosowane były jako środek uspokajający, nasenny, rozluźniający, a także zmniejszający uczucie napięcia i bólu.

Mak to tradycyjny dodatek do wielu świątecznych potraw – makowca, kutii czy klusek. Jest on nie tylko pyszny, ale także bardzo bogaty w składniki odżywcze, a poza tym nieco poprawia samopoczucie. Suszone ziarenka maku zawierają niewielkie ilości alkaloidów opium. Nie należy jednak obawiać się uzależnienia od świątecznych potraw. Mak stosowany kulinarnie nie szkodzi nam w żaden sposób, może za to pomóc pozbyć się codziennego stresu.

Właściwości lecznicze tej rośliny znane były już w starożytności. Wtedy był on wykorzystywany głównie w zielarstwie i lecznictwie, w szczególności w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Przygotowywano również napary z płatków maku polnego, które stosowane były jako środek uspokajający, nasenny, rozluźniający, a także zmniejszający uczucie napięcia i bólu.

Wartość odżywcza maku

Mak zawiera po około 25% białka i węglowodanów, reszta to tłuszcz, który czyni go bardzo kalorycznym (100 g ma aż 478 kcal) oraz bogatym w witaminy A, D, E i K. Ponadto zawiera również witaminę C oraz witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są między innymi za metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W 100 g maku znajduje się aż 1266 mg wapnia (taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek). Jest to także bardzo dobre źródło potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku oraz miedzi. Akademia Dobrego Smaku SGGW podaje przepis na makowiec wegański.

MAKOWIEC WEGAŃSKI

Składniki:

200 g maku mielonego
2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe)
50 g oleju kokosowego
100 g miodu
6 łyżek mąki kokosowej
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki soku z pomarańczy
ulubione bakalie
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Mak gotować z mlekiem roślinnym do momentu aż całe mleko zostanie wchłonięte. Dodać olej kokosowy, miód i mąkę i wszystko dokładnie zblendować. Do masy dodać wino, sok z pomarańczy, ulubione bakalie i wymieszać do połączenia się ze sobą składników. Przełożyć do blachy i piec przez 45 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i polać nią upieczone ciasto.

Smaczny i zdrowy piernik pomidorowy (przepis)

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl