Domowa nalewka krok po kroku

Nalewki od lat cieszą się sporą popularnością. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na szczęście w dzisiejszych czasach, każdy z nas ma dostęp do niemal nieograniczonej liczby przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek.

Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie czasochłonne – ponieważ alkohol musi swoje odstać, aby wyciągnąć jak najwięcej aromatu z dodatków. Przygotowanie nalewki na początku jesieni sprawi, że będziemy mogli się nią delektować podczas zimowych wieczorów.

Nalewka cytrusowo-korzenna

Składniki:

4 duże pomarańcze
4 mandarynki
2 limonki
1 cytryny
kawałek imbiru (5 cm)
2 gwiazdki anyżu
1 cukier cynamonowy 
500 g cukru
500 ml spirytusu 96%
500 ml przegotowanej wystudzonej wody

Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute – samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy. Po umyciu, kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.

Nalewka miętowa

Składniki:

Średniej wielkości cytryna
12 gałązek mięty
szklanka wody
80 g cukru
1 cukier cytrynowy 
0,7l spirytusu 96%

Na początku płuczemy świeże gałązki mięty i kroimy liście. Następnie podgrzewamy wodę i dodajemy do niej oba cukry i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i następnie tak przyrządzony „syrop” odstawiamy. Do szklanego, czystego naczynia wkładamy miętę i przelewamy alkohol, jednocześnie przefiltrowując go przez gazę. Do odfiltrowanej miętówki dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy. Miętówkę zostawiamy na ok. 5 dni, macerując. Dla uzyskania klarowności trunku, po tym czasie można przefiltrować nalewkę ponownie.

Nalewka gruszkowa

Składniki:

2 kg dojrzałych gruszek
0,5 kg cukru
1 cukier cynamonowy 
4 goździki
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki

Na początku dokładnie myjemy gruszki, a następnie obieramy je i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie. Aby trunek był bardziej klarowny, po tym czasie można go przefiltrować. Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl

Ponad 90% Polaków deklaruje, że pije piwo. Głównie z alkoholem i jasne

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło biuro prasowe newseria.pl