W grzanym piwie nie ma alkoholu, pijąc przez słomkę szybciej się upijesz i inne alkoholowe mity

Przyśpiesza trawienie, rozgrzewa, jest dobrym lekarstwem na sen czy dodaje energii – często możemy spotkać się z takimi opiniami na temat alkoholu. A to przecież nie wszystkie alkoholowe mity. Autorzy kampanii “Alkohol. Zawsze Odpowiedzialnie” prezentują te najczęściej powtarzane i sprawdzają, ile mają w sobie prawdy. Warto na nie zerknąć przed wyjściem na imprezę. ;-)

Reklama

* Alkohol przyspiesza trawienie
Alkohol nie przyspiesza przemiany materii. Po spożyciu napojów alkoholowych organizm (głównie wątroba) musi dodatkowo zająć się trawieniem i przemianą alkoholu, a nie tylko tłustym jedzeniem.

* Alkohol rozgrzewa
Efekt rozgrzania po spożyciu alkoholu jest tylko chwilowy. Alkohol rozszerza naczynia krwionośne znajdujące się pod skórą przez co odczuwamy ciepło. Rozszerzone naczynia krwionośne przyśpieszą wymianę ciepła z otoczeniem i tym samym jego utratę.

* Alkohol pomaga na sen
Spożywanie nadmiernej ilości alkoholu przed snem może zaburzyć jego rytm. Nie jest on wtedy tak odprężający i regenerujący.

* Alkohol dodaje energii
Po spożyciu alkoholu możemy odczuwać pobudzenie. Jest to jednak bardzo krótkotrwały efekt, a wykonując ćwiczenia fizyczne pod wpływem alkoholu narażamy się na kontuzję.

* Piwo to nie alkohol
Często możemy spotkać się z twierdzeniem, że piwo to nie alkohol. Tymczasem w małym piwie znajduje się tyle samo alkoholu co w kieliszku wódki!

Opinia, że piwo nie zawiera alkoholu może wynikać z tego, że jest on mniej w nim wyczuwalny. Tymczasem w 250 ml 5% piwa znajduje się tyle samo alkoholu co w 100 ml 12% wina czy 30 ml 40% wódki, czyli dziesięć gramów czystego alkoholu (10 gramów 100% alkoholu).

* W grzanym piwie nie ma alkoholu!
Często słyszymy, że grzane piwo nie zawiera alkoholu, gdyż ten wyparowuje w trakcie przygotowywania. Nic bardziej mylnego! Grzaniec jest tylko podgrzewany, więc wciąż zawiera alkohol.

* Pijąc przez słomkę szybciej się upijesz!
Spożywanie alkoholu przez słomkę niemalże niczym się nie różni od spożywania go prosto ze szklanki. Mit ten mógł powstać przez to, że drinki pite przez słomkę zawierają owocowe dodatki, które maskują smak alkoholu przez co wypijamy je szybciej.

* Kawa pomaga wytrzeźwieć
Po wypiciu kawy stężenie alkoholu we krwi i w wydychanym powietrzu nie ulega zmianie. Zawarta w kawie kofeina pobudza i może dawać poczucie rześkości, nie przyśpiesza jednak procesu trzeźwienia.

* Piwo leczy nerki, wódka z pieprzem jest dobra na żołądek.
Alkohol nie jest lekarstwem. Spożywany w rozsądnych ilościach może mieć pozytywny wpływ na człowieka, ale w zbyt dużych może zaszkodzić. Więcej alkoholowych mitów znajdziesz na stronie kampanii.

ZOBACZ TAKŻE:

Dla kierowców ważniejszy jest alkohol niż ceny paliw!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *