Polepszają nie tylko smak, ale także zdrowie

Są w każdej domowej kuchni. Czarne, czerwone, zielone, mielone, suszone, pachnące… Dodają nie tylko smaku, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Poprawiają samopoczucie, wzmacniają kondycję psychiczną i fizyczną. Pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki, zwiększają odporność, podnoszą libido i uruchomiają procesy samoleczenia organizmu.

Reklama

– Oczywiście ziół i przypraw nie można traktować jako lekarstw na wszelkie dolegliwości, ale warto, żeby rozważnie
stosowane znalazły się w naszej codziennej diecie – mówi Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Zioła i przyprawy chętnie stosowane są we współczesnej sztuce kulinarnej. Od wieków wiadomo jednak, że to bogate źródło witamin i mikroelementów. Nasze babcie do dziś robią syropki „na przeziębienie” z cebuli i czosnku, uznawane jako naturalny antybiotyk. Oto zalety ziół i przypraw najczęściej stosowanych przez gospodynie przygotowane przez PPOZ.

Czosnek
Działa jak naturalny antybiotyk, łagodzi stany zapalne i zwalcza bakterie. Ponadto – przyspiesza metabolizm, obniża poziomu „złego” cholesterolu i reguluje ciśnienie.

Kurkuma
Pobudza działanie soków żołądkowych, wzmacnia układ trawienny, ma działanie przeciwzapalne. Chroni przed rozwojem wirusów i bakterii. Wspomaga wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi.

Korzeń imbiru
Spala tłuszcz, działa rozgrzewająco, dodaje energii. Pomaga przy bólach głowy, nudnościach (jest składnikiem ziołowych leków na chorobę lokomocyjną).

Mięta
Łagodzi problemy trawienne, działa oczyszczająco. Oprócz dobroczynnego działania na układ pokarmowy ma również zastosowanie w leczeniu infekcji dróg oddechowych ze względu na zawartość m.in. olejków eterycznych.

Oregano
Podobnie jak mięta poprawia i wspomaga pracę układu pokarmowego, zapobiega infekcjom, posiada właściwości przeciwutleniające.

Szałwia
Ma działanie antyseptyczne, wspomaga walkę z infekcjami, przeziębieniem, bólem gardła. Działa antywirusowo i antybakteryjnie. Działa oczyszczająco na jelita i żołądek.

Cynamon
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników. Cynamon wpływa na normalizację poziomu cukru we krwi, reguluje wydzielanie hormonu insuliny.

Bazylia
Jest źródłem beta-karotenu, który zamienia się w witaminę A, magnezu, żelazu i wapnia. Z iele bazylii ma działanie żółciopędne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych. Pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych..

W polskiej tradycyjnej kuchni często stosowany jest koperek, który  oprócz tego, że dodaje wyrazistego smaku – także hamuje głód. Tymianek i regano uznane zostały jako katalizatory tłuszczu. Rzeżucha, sadzona  najczęściej przed Wielkanocą wzmacnia cebulki włosów, wanilia działa odprężająco, natomiast lubczyk pozytywnie wpływa na nasze libido.

– Właściwości smakowe ziół i przypraw są niepodważalne. Gospodynie chętnie stosują je do potraw mięsnych, zup, sałatek, koktajli. Coraz popularniejsze są także herbatki ziołowe. Zachęcamy do stosowania ziół i przypraw w codziennej diecie, ale rozważnie. Pamiętajmy! W przypadku poważnych dolegliwości absolutnie nie wolno nimi zastępować lekarstw. Na
zwykłe przeziębienie i katar –  owszem –  można przyrządzić syropek z cebuli i czosnku, ale gdy czujemy, że dopada nas „prawdziwa” choroba, natychmiast powinniśmy się zgłosić do lekarza –  podkreśla Bożena Janicka.

ZOBACZ TAKŻE:

Większość Polaków nieprawidłowo myje ręce

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło Porozumienie Pracodawców Ochrony Zdrowia

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *