Szybki metabolizm to znaczne ułatwienie w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Jego tempo jest cechą indywidualną i zależy m.in. od uwarunkowań genetycznych, wieku, masy ciała i ogólnego stylu życia. Istnieje jednak kilka produktów, które mogą go przyspieszyć.
Kwasy tłuszczowe omega-3: ryby morskie, orzechy, olej lniany
Regulują poziom glukozy we krwi oraz odpowiadają za produkcję hormonów związanych ze spalaniem i odkładaniem tkanki tłuszczowej.
* Zielona herbata
Zawarte w niej katechiny poprawiają termogenezę (jest to proces, który odpowiada za wytwarzanie ciepła w organizmie). Proces ten wymaga zużycia energii, czyli kalorii, a co za tym idzie – powoduje zwiększenie wydatku energetycznego organizmu.
* Kawa
Kofeina stymuluję układ nerwowy, dzięki czemu zwiększa się tempo przebiegu procesów metabolicznych, co z kolei przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
* Przyprawy:
cynamon – reguluje poziom glukozy we krwi. Badania naukowe dowodzą, że przyprawa ta wspomaga działanie insuliny, która odpowiada za metabolizm glukozy, zapobiegając odkładaniu cukru w postaci tkanki tłuszczowej;
imbir – zwiększa termogenezę, przez co zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu, a więc przyspiesza metabolizm;
kurkuma – ułatwia rozkład kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie – przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej;
chilli – zawarta w nim kapsaicyna przyspiesza rozkład komórek tłuszczowych. Przyprawa ta najbardziej ze wszystkich podnosi termogenezę w organizmie, czyli przyspiesza metabolizm.
* Mięta
Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przez co przyspiesza trawienie.
* Woda
Jest niezbędna podczas każdej reakcji chemicznej zachodzącej w organizmie.
Tempo metabolizmu jest cechą indywidualną i zależy m.in. od uwarunkowań genetycznych, wieku, masy ciała i ogólnego stylu życia. Jednak istnieją sposoby, aby tempo to przyspieszyć. Najlepsze sposoby to regularne uprawianie sportu, odpowiednia regeneracja, stosowanie dobrze zbilansowanej diety, a także włączenie do niej tzw. naturalnych spalaczy tłuszczu. Produkty, które posiadają zdolność zwiększenia tempa przemian metabolicznych zachodzących w organizmie, w naturalny sposób przyspieszają także proces spalania tkanki tłuszczowej. Osoby stosujące dietę odchudzającą, nie powinny się głodzić, ale umiejętnie komponować codzienne posiłki i uwzględniać w jadłospisie składniki, które pozytywnie oddziałują na tempo metabolizmu.
ZOBACZ TAKŻE:
Święta, święta i po świętach… Jak teraz zgubić zbędne kilogramy?
Źródło Akademia Dobrego Smaku SGGW