10 powodów, dla których warto sięgnąć po oliwę północy

Zwykły, niepozorny, obecny w kuchni babć, mam i naszej. Najczęściej myślimy o nim jedynie w kontekście listy zakupów. O kim mowa? O oleju rzepakowym. To cichy bohater różnorodnych potraw, które serwujemy na naszych stołach. Począwszy od posiłków dla niemowląt (od 6. miesiąca życia) skończywszy na tych dla seniorów, borykających się z różnego rodzaju dolegliwościami. Czasem nie wiemy jakie drogocenne właściwości posiada. Poniżej przedstawiamy 10 zalet stosowania oleju rzepakowego.

* Idealny do potraw na ciepło
Rafinowany olej rzepakowy zawiera naturalne tokoferole i brassikasterol, co wpływa na większą ochronę przeciwutleniającą oraz posiada wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu możemy używać go „na gorąco”, np. podczas smażenia. Odznacza się dobrymi właściwościami wypiekowymi – ciekły olej rzepakowy doskonale sprawdza się w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego.

* Doskonały do dań na zimno
Rafinowany olej rzepakowy jest bez smaku i zapachu oraz charakteryzuje się bardzo jasną barwą. Jego neutralność sprawia, że śmiało możemy dodać go do surówek i sałatek i mieć pewność, że nie zmieni smaku kompozycji składników. Ponadto γ-tokoferol zapobiega psuciu się oleju w wyniku utleniania kwasów tłuszczowych, a zatem pozwala na bezpieczne dłuższe przechowywanie oleju. Olej rzepakowy zawiera w sobie witaminy E oraz K. Ta pierwsza pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, który nie tylko jest zaliczany do czynników ryzyka choroby miażdżycowej, ale także odpowiada m.in. za przyspieszenie procesów starzenia się skóry. Podstawową funkcją witaminy K jest jej udział w procesie krzepnięcia krwi. Ponadto badania ostatnich lat wskazują na jej działanie profilaktyczne i lecznicze względem osteoporozy.

* Dłuższa świeżość
Olej rzepakowy jest tłuszczem najdłużej utrzymującym świeżość spośród dostępnych na rynku tłuszczy kuchennych. Sekretem stabilności oleju rzepakowego jest jego skład, a dokładnie duża zawartość antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Dodatkowo w oleju rzepakowym cząsteczki omega-3 (kwasu linolenowego) są ulokowane w środku cząsteczek triacyloglicerolu, co czyni je uodpornionymi i chronionym przed wpływem czynników zewnętrznych. Ponadto trwałość oleju rzepakowego zapewnia proces jego obróbki. Rafinowany olej rzepakowy jest pozbawiony składników szkodliwych dla zdrowia, co sprawia, że jest on trwalszy i stabilniejszy. Dzięki długo utrzymującej się świeżości olej rzepakowy jest odporny na jełczenie oraz wysoką temperaturę.

* Optymalny profil kwasów tłuszczowych
Olej rzepakowy cechuje się idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3, tj. 2:1. Zawiera kwas oleinowy w ilości zbliżonej do oliwy z oliwek i aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek. Kwasy omaga-3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia. Codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.

* Wartościowy dla dzieci
Istotą w diecie dziecka jest zapewnienie mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym tłuszczy, aby mogło prawidłowo rosnąć i się rozwijać. Spośród olejów roślinnych zaleca się stosowanie oleju rzepakowego. Zawarte w nim kwasy ALA (omega-3) i LA (omega-6) są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Można go wprowadzać do zup, musów warzywnych i kaszek, ale również użyć do smażenia potraw. Olej rzepakowy może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia.

* Niższa kaloryczność
Potrawy smażone na oleju rzepakowym odsącza się łatwiej niż te przygotowane z pomocą innego oleju. Dzięki temu zawierają one od 5-10 proc. mniej kalorii, z korzyścią dla naszego zdrowia.

* Cenny dla osób walczących z cholesterolem
Olej rzepakowy jest bogatym źródłem steroli roślinnych oraz kwasów ALA i LA pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.

* Oliwa północy
Rzepak bywa nazywany „oliwką północy” ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego, zbliżoną do zawartości w oliwie z oliwek.

* Różnorodny wybór
Poza rafinowanym olejem rzepakowym, który jest bez smaku i zapachu na półkach sklepowych bez problemu znajdziemy smakowe oleje rzepakowe wzbogacone o różnego rodzaju zioła czy przyprawy, które nadadzą naszym potrawom nowy, głębszy wymiar. Popularne są te z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku, bazylii, ale także cytryny czy papryki.

* Dostępny i tani
Olej rzepakowy to produkt powszechnie dostępny. Można go dostać w każdym sklepie spożywczym za niewielką cenę.

Więcej o tych i innych walorach oleju rzepakowego przeczytacie na stronie internetowej Pokochajolejrzepakowy.eu

ZOBACZ TAKŻE:

Śpij na zdrowie, czyli o zaletach drzemki w pracy