Czekolada dobra na wszystko, nawet na kaszel?!

9 lutego? 12 kwietnia? 7 lipca? A może 13 września? Każdego z tych dni wypatrują czekoholicy. Dziś (12 kwietnia) obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Aby godnie uczcić to święto, warto nie liczyć kalorii, tylko delektować się tym przysmakiem. A my z tej okazji przypominamy Was kilka słodkich tajemnic. ;-)

Reklama

* Najważniejszym składnikiem dobrej czekolady jest najwyżej jakości ziarno kakaowca. Jako pierwsi uprawiali go Majowie i Aztekowie. Do zgniecionych ziaren dodawali wody oraz kukurydzy, chili czy miodu. Co ciekawe, ten specyfik nazywany był Xococalit, czyli gorzka woda. Pobudzał i był wykorzystywany podczas rytualnych modłów.

* Najzdrowsza jest gorzka czekolada, czyli taka, która posiada minimum 70 procent kakao. Nie od dziś wiadomo, że pomaga nam m.in. odzyskać dobry humor, zwiększyć koncentrację, wzmacnia serce, poprawia nastrój i ma szereg innych dobroczynnych właściwości (oczywiście jedzona w rozsądnych ilościach). Najbardziej zaskakującą rzecz odkryli ostatnio brytyjscy naukowcy. Podobno czekolada jest też dobra na… kaszel i mogłaby stać się składnikiem leków przeciwkaszlowych.

* Jak wiadomo, dodaje też energii. Dlatego żołnierze, himalaiści, alpiniści biorą ją na każdą wyprawę. Czekolada znajduje swoich amatorów również w kosmosie, gdyż stanowi stałe wyposażenie astronautów. ;-)

* Europejczyk zjada średnio około siedmiu kilogramów czekolady rocznie.

* Czekolada szkodzi niektórym czworonogom. Właściciele psów i kotów powinni zatem pamiętać, aby nie dawać jej swoim pupilom. Mogą bowiem się zatruć, a w skrajnych przypadkach nawet umrzeć.

* Słynny uwodziciel Casanova był jej wielkim fanem i uważał czekoladę za największy afrodyzjak. Wolał ją od szampana, nazywając ją niezwykłym eliksirem miłości.

* Jeden z najsłynniejszych czekoladowych cytatów pochodzi z książki Winstona Grooma. Stanowi życiowe motto głównego bohatera, czyli Forresta Gumpa i brzmi “Życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz, co ci się trafi.”

* W czarno-białych filmach słynny reżyser Albert Hitchcock bardzo często używał czekoladowego syropu jako substytutu krwi.

* Wielu z Was z pewnością zgodzi się z popularnym internetowym memem, że czekolada to… warzywo! Skoro bowiem powstaje z kakao, które wytwarza się z owoców kakaowca, które z kolei jest drzewem, tak więc nic dziwnego, że można dojść do wniosku, że czekolada to warzywo ;-)

ZOBACZ TAKŻE:

Chrup na zdrowie, czyli je się także… uszami!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *