Z czego można zrobić alkohol?

Ziemniaki, żyto, winogrona – z tych produktów od zawsze robiono alkohol. Ale pomysłowość ludzka nie ma granic. Niesprawdzone historie z krajów byłego Związku Radzieckiego opowiadają na przykład o fermentacji celulozy z drewnianych wiórów, z których robione były meble. Na Ukrainie do dziś krążą opowieści o taboretach, z których dało się pędzić bimber. Trudno powiedzieć, ile w tym prawdy, faktem natomiast jest, że na świecie produkuje się alkohol z wielu różnych, często bardzo dziwnych składników. Autorzy kampanii “Alkohol. Zawsze Odpowiedzialnie” prezentują z czego można zrobić trunek z procentami.

Reklama

Syrop klonowy

jest bardzo popularnym dodatkiem do potraw w krajach Ameryki Północnej – jest gęsty i bardzo słodki. Wytwarza się go z soku klonowego pozyskiwanego bezpośrednio z drzew. Słodki sok można też fermentować i destylować. Taki alkohol powstaje w Kanadzie, podobno jest słodkawy i przywodzi na myśl naleśniki. Oczywiście tym, którzy przywykli do dodawania do nich syropu klonowego.

Rośliny pustynne

Wydawałoby się, że na pustyniach, gdzie trudno zdobyć kroplę wody, ludzie mają poważniejsze zmartwienia niż skąd wziąć alkohol. Tymczasem okazuje się, że nawet w najbardziej jałowych rejonach świata mieszkańcy mają swoje źródła produktów do destylacji. W Meksyku z soku różnych agaw robi się niskoprocentowy musujący napój zwany pulque. Zagęszczony i destylowany sok z różnych gatunków agawy to z kolei meskal. Gdy do produkcji użyta zostanie tylko agawa niebieska dostajemy słynną tequilę.

Pasternak

Na angielskiej wsi jednym z tradycyjnych napojów alkoholowych jest wino z pasternaku robione ze zmielonych bulw zmieszanych z cukrem i drożdżami. Ponoć wino to cenione jest przez smakoszy win domowej roboty.

Owoce nanercza zachodniego

W sklepach w Polsce możemy w mieszankach orzechowych kupić owoce nanercza, zwanego częściej nerkowcem. Ten bliski krewniak mango ma duże dwuczęściowe owoce. Z części zawierającej nasiono z dosyć dużym wysiłkiem pozyskuje się orzechy (to jedna z przyczyn dla której są takie drugie), miąższ większej części, będący zgrubiałą łodygą można wykorzystać kulinarnie, zawiera bowiem dużo cukru. A skoro zawiera dużo cukru można z niego sporządzić alkohol. Mieszkańcy Brazylii fermentują i destylują owoce nanercza otrzymując wysokoprocentowy alkohol.

Sosna

Kapitan Cook podawał swoim marynarzom piwo przyrządzone z gałązek sosnowych gotowanych w wywarze z herbaty i mieszanych z melasą. By rozpocząć fermentację dodawano odrobinę piwa lub drożdży. Napój zawierał duże ilości witaminy C i dzięki temu był bezcenny w walce ze szkorbutem. Recepturę wynalazł botanik Joseph Banks.

Wino palmowe

Napój popularny w Indiach, Azji i Afryce. Sam sok spływający z naciętych liści palmowych jest napojem orzeźwiającym znanym w Afryce. Sok bardzo szybko fermentuje – już po dwóch godzinach od “zbiorów” otrzymuje się lekkie, słodkawe wino. Po 24 godzinach wino jest już ciężkie i wytrawne, dalsza fermentacja prowadzi do powstania octu. W Goa, w Indiach poprzez trzykrotną destylację sfermentowanego soku uzyskuje się napój zwany feni.

Więcej przykładów z czego można zrobić trunek z procentami znajdziecie na stronie Pijodpowiedzialnie.pl

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *